Nie jesteś zalogowany na forum.
Dałem każdy kraj osobno, żeby każdy forumowicz mógł go dowolnie rozwijać.
Teraz pasuje to powielić do tematu o przepisach:
Wino porzeczkowe:
Wino z dr:
itd.
Offline
W tym wątku może być wiele przepisów na wino z czarnej porzeczki. Dodatkowo możesz zrobić relację z robienia takiego wina w moje nastawy..
Możesz dodać opis, fotorelacje itp. Wg. własnego uznania. Zresztą jeszcze zobaczę..
Win owocowych nie da się już podzielić..Nie ma opcji subforum itp..Chyba że..
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Czarna porzeczka to nie porzeczka?
To też porzeczka. Ale Cieślak rozróżnia wino porzeczkowe (biała i czerwona) i z czarnej porzeczki.
Wydaje mi się, że da radę zrobić kolejne subforum.
Jeszcze co do Cieślaka, to opisał wszystko co i jak po kolei, od sprzętu, przez proces robienia wina, aż po butelkowanie i przechowywanie gotowego wina. Przyznam, że według mnie niektóre rzeczy są trochę przestarzałe w książce.
Offline
Witam
Ja robię całkiem inaczej wino z czarnej porzeczki. Po co ładować owoce do balonu , przecież zajmuje kupę miejsca. Panowie winiarze to 21 wiek. Owoce rozgnieść, lekko sparzyć dodać pektoenzyn( żeby owoce sok dobrze puszczały). Mamy miazgę- trzymamy do 6- do 8 dni. wyciskamy sok i, do balonu.
Z 1 kg owocu czarnej porzeczki, otrzymujemy około 0,5 do 0,6 litra soku. Do miazgi można dać syrop cukrowy troszeczkę. Potem wyciskamy sok na prasie lub ręcznie. Na 1litr soku daje się do 1,5 litra wody- będzie dobre wino.
Do wytworzenia 1% alkoholu potrzeba 17 gr.. cukru.
17x14%x10- 2380 gr.cukru/ na 1o litrów wina.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline
Parzenie zabija witaminy, prasy nie mam. Poza tym jestem za..Czarna porzeczka to co roku moja pozycja obowiązkowa. Jedyny problem to większa ilość owoców, dlatego w ub. roku jedyny krzak podzieliłem na trzy..
Cz.p. przez miesiąc w miazdze oddaje mnóstwo smaku i wszystkiego co ma najlepsze. Żadnych goryczek nie stwierdziłem.
Robiliście cz.p. z innymi owocami np. z jabłkiem czy wiśnią?
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Witam
Ja robię całkiem inaczej wino z czarnej porzeczki. Po co ładować owoce do balonu , przecież zajmuje kupę miejsca. Panowie winiarze to 21 wiek. Owoce rozgnieść, lekko sparzyć dodać pektoenzyn( żeby owoce sok dobrze puszczały). Mamy miazgę- trzymamy do 6- do 8 dni. wyciskamy sok i, do balonu.
Z 1 kg owocu czarnej porzeczki, otrzymujemy około 0,5 do 0,6 litra soku. Do miazgi można dać syrop cukrowy troszeczkę. Potem wyciskamy sok na prasie lub ręcznie. Na 1litr soku daje się do 1,5 litra wody- będzie dobre wino.
Do wytworzenia 1% alkoholu potrzeba 17 gr.. cukru.
17x14%x10- 2380 gr.cukru/ na 1o litrów wina.
Jeeerunie... a jednak umiesz robić wina
W 2016 dodawałem wiśni sokówki, pychota.
Offline
Witam
Każdy robi wino po swojemu. Ja wziąłem przepis z forum, a druga sprawa to: książkę JANA CIEŚLAKA - też mam więc nikogo nie będę pytał jak się robi wino. Ja tylko piszę jak ja robię. A wy róbcie po swojemu. Jak ZIBI ma mało owocu, wiec ładuje całe owoce i, trzyma się 1 m-c w balonie. Tak samo trzyma się w balonie z mielone rodzynki lub żurawinę. Ale zanim dasz rodzynki do balonu to:-- najprzód, umyć w ciepłej wodzie- potem sparzyć i trzymać 24h pod przykryciem. Po tym czasie płyn odcedzić rodzynki roztłuc i, wrzucić do balonu.
1 kg.. cukru zawiera 0,6 litra objętości płynu.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline
This post is moved from topic "Wina gronowe". Zibi
Witam
Kupaż zrobię.
Wino jabłkowe z winem czarna porzeczka. Bo wino mam z2 gatunków jabłek. Jabłkowego jest 20 litrów a, czarnej porzeczki około 10 litrów. Jeszcze dołożę taniny.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline
This post is moved from topic "Wina gronowe". Zibi
Może i tak być.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Offline
This post is moved from topic "Wina gronowe". Zibi
Ale może po kupażu wyjdzie cos a'la...brusca...?
Nie posiadamy tej Planety na własność... jedynie czasowo wypożyczyliśmy ją od naszych dzieci - i winniśmy zwrócić im ją w dobrym stanie.
Offline
This post is moved from topic "Wina gronowe". Zibi
A co! Nie może być tak?
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline
Witam
Ja robię całkiem inaczej wino z czarnej porzeczki. Po co ładować owoce do balonu , przecież zajmuje kupę miejsca. Panowie winiarze to 21 wiek. Owoce rozgnieść, lekko sparzyć dodać pektoenzyn( żeby owoce sok dobrze puszczały). Mamy miazgę- trzymamy do 6- do 8 dni. wyciskamy sok i, do balonu.
Z 1 kg owocu czarnej porzeczki, otrzymujemy około 0,5 do 0,6 litra soku. Do miazgi można dać syrop cukrowy troszeczkę. Potem wyciskamy sok na prasie lub ręcznie. Na 1litr soku daje się do 1,5 litra wody- będzie dobre wino.
Do wytworzenia 1% alkoholu potrzeba 17 gr.. cukru.
17x14%x10- 2380 gr.cukru/ na 1o litrów wina.
KOGUCIKU a do tej miazgi z pektopolem dodajesz od razu drożdże, czy dopiero później, jak to wszystko jest w balonie.
Offline
Witaj -Kuba
Ja tylko i, wyłącznie drożdże daje do balonu. Wiesz każdy ma swój sposób. Wystarczy jak podbijesz lekko cukrem. Ja to z książki wyczytał i, tej cenzury się trzymam. Tylko jak wino będziesz miał na ukończeniu możesz dać piro, a nie musisz. Piro zabezpiecza kolor. Ja na samym końcu dosładzam i daje PIRO.
Na klar daję zieloną lub czarną herbatę.
Do malowania smaków win można dać: -jałowiec, anyż i imbir.
----------------------------------------------------------------
Spiesz się pomału a, zdążysz się spóźnić..
Wiadomość dodana po 1 h 05 min 41 s:
Witam
Piołun o intensywnym gorzkim smaku i, mocnym ziołowym zapachu. Dodatek do win, wódek gorzkich jak jarzębiaki.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline
No i nastawiam wino z czarnej porzeczki:
- 4,5 kg porzeczek świerzych
- 4 kg porzeczek z nastawu miodowego po odciśnięciu moszczu
- Woda ~ 5-6 litrów
- Cukier ilość jak się da
- Drożdże z miodu
- Pożywki
Na razie do owoców świeżych dodałem pekto i piro, do jutra, a do owoców odciśniętych 1,5 l wody i 250 g cukru i pracuje.
Jutro połączymy oba nastawy i zobaczę co dalej.
11.07.2018
Połączyłem oba nastawy,
Dodano 1 litr wody + 1 kg cukru
Blg startowe = 18*
Dodano pożywek Activit - 3 g , DAP - 2 g.
18.07.2018
Blg = 1* , dodano 0,5 kg cukru rozpuszczonego w nastawie , blg po = 5,5*.
27.07.2018
Blg = 1,5*, zlano i odciśnięto do 10 l balona.
Offline
Wczoraj oddzieliłem moszcz od owoców, wyszło prawie 10 litrów.
Offline
Witam
Jakie to wino twoje w smaku jest. Zioła dawałeś w ogóle na aromat wina i, zapach. Jeszcze ci fermentuje, lub na ukończeniu go masz. Płatki do wina dajesz dębowe czy nie.
---------------------------------------------
Pytasz mnie KUBA czy daje cukier do moszczu. Tak daję na 10litrów do 30 deka lepiej fermentacja przechodzi i pektopol też daje. A po 6,czy 8 dniach wyciskam sok. Drożdży nie daję dopiero jak mam w balonie. Piro daję tylko latem bo to na muszki, o tej porze nie daje.
Ostatnio edytowany przez gynek63 (2018-10-24 21:34:39)
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline
Witam
Bedę spuszczał wino z czarnej porzeczki- mieszane jak: dodatek w nim były maliny, jeżyny ,agrest i aronia tak po 1 kg. Wino było robione od początku na całych owocach. Fermentacja stanęła dopiero po 9 miesiącach. Owoce po 1 m-cu były wyrzucone z baniaka. Dosładzane na 4 raty oraz spuszczanie z nad osadu. Na samym końcu dosłodzone jest miodem. Wyszło aromatyczne i zapachowe około 18%.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline
Masz je w balonie?
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Już jest w butelkach wino. Bo go dziś zlewałem. Było 9 miesięcy w balonie Zibi.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline
Na targu w Katowicach czarna porzeczka po 6,50. Jagoda po 26.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Witam
Jagody strasznie w Gliwicach po 30 zł/kg. bo nie ma w lasach ,przemarzły jak były przymrozki. Porzeczka czarna 12 zł/kg, agrest od 6,50 zł - do 14 zł/kg ale duże owoce.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline
Agrest mam w ogródku, ale nic z niego nie robię. Czarna porzeczka po rozdzieleniu (na trzy) dwa lata temu, nie umie się zebrać i owocuje kiepsko.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Giełda: czarna porzeczka - 2,50zł/kg
Nie posiadamy tej Planety na własność... jedynie czasowo wypożyczyliśmy ją od naszych dzieci - i winniśmy zwrócić im ją w dobrym stanie.
Offline
Opłaci się, nie każdy by ją zrywał za te pieniądze. Owoc bardzo wartościowy, dobry na wino , na nalewkę i inne przetwory.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Też tak uważam.
Nie posiadamy tej Planety na własność... jedynie czasowo wypożyczyliśmy ją od naszych dzieci - i winniśmy zwrócić im ją w dobrym stanie.
Offline