Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: Poprzednia 1 2 3 Następna


Założyłem nowy wątek . NA LIKIER WIŚNIOWY.
Kto ma ochotę spokojnie niech przeczyta sobie. warto zrobić. Ja nie żałuję, ze zrobiłem . Sąsiadowi dzisiaj dałem skosztować, kurcze Gienek jaka dobra ta wiśniówka .
Pozdrawiam /Gliwice+ 4 km
Eug..
Offline


Widziałem, fajny.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline


Zrobiłem nowy wątek . Niech się uczą juniorzy, lub seniorzy . Warto zrobić, opłaca się .
Pozdrawiam Gliwice. ![[dblpt]P](http://www.domowawinnica.4ra.pl/upload/4ra_pl/domowawinnica/smilies/[dblpt]P.gif)
Offline


Tak, niech się uczą na naszych błędach. Żeby się tylko młodym chciało.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline


Wiesz co kolego . Młodzi , to patrzą za kasą teraz . A win to im się nie chce robić, pić by tylko chcieli. Już rozmawiałem nie z jednym .. Mówi , ee tam wino robić , wypić to tak . Na darmochę to nie jeden leci. Nie ma chętnych do robienie win .Wolą sobie kupić...
Pozdrawaim Gliwice +4 km
Eug..
Offline


Wino tanio wychodzi. Owoc można urwać w polu za darmo. do tego cukier, drożdże.. Trochę chęci....
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline


Dokładnie piszesz. Ale jak nie mają chęci , to co zrobisz . pić by pili darmowe. To jest satysfakcja zrobić sobie wina domowego.
Pozdrawiam
Eug..
Offline


Takie nawyki, co zrobisz?
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline


14 zł./kg pigwy widziałem w Gliwicach na straganie . Twarde one są. nie kupiłem .
Offline


Pigwa mi nie smakuje, może na wino, nalewkę jest dobra.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline


Nawet mnie nie ciągło na pigwę żeby coś zrobić. Mam swoich dużo owoców , jeszcze leżą w zamrażalce do przerobu z 20kg różne owoce mam .
Jeszcze mam po likierze owoce w słoiku zalane były wodą gotowaną . Wszystkie dobra woda wyciągła, i świetna taka słaba naleweczka z wiśniami jest . Tak sobie czasami biorę do szklanki i jem powoli . Czuć cały aromat w tych wiśniach dalej.
Na drugi rok też z robię, bo naprawdę WARTO ZROBIĆ.
Nawet polecam kolegom , żeby sobie zrobili na własne potrzeby.
Pozdrawiam
Eugeniusz
Offline


Jaki ma smak ta pigwa, aromat zapach. O to mi chodzi o nic więcej. I jaki kolor ma po zrobieniu nalewki na spirytusie ,, nie na wódce. Wódka do nalewek to SZAJS. To nie nalewka tylko mocniejszy kompot. ![[dblpt]applause[dblpt]](http://www.domowawinnica.4ra.pl/upload/4ra_pl/domowawinnica/smilies/[dblpt]applause[dblpt].gif)
Offline


W tym roku tak samo robiłem nalewkę wiśniową. Przepis w zeszycie mam.
Jeszcze stoi mi 1 słój z nalewki z malinami , muszę odrzucić owoce , i dodać zioła z buteleczek.
Pozdrawiam 2022 X ..
Offline


Jakie zioła dodajesz do takiej nalewki?
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline


Do wiśniówki cynamon i wanilię przekrojoną wzdłuż. Musi odstać przynajmniej 3 miesiące. Żebym mógł z niej korzystać. ![[dblpt]P](http://www.domowawinnica.4ra.pl/upload/4ra_pl/domowawinnica/smilies/[dblpt]P.gif)
Offline


3 miesiące, trudno wytrzymać żeby nie sprawdzić.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline


Zawsze sprawdzić trza , jaki ma smak , Co jeszcze dodać....
Offline


Tak, trzeba sprawdzać jak się smak układa.
Wczoraj sprawdzałem tegoroczne z winogron, trzeba było niektóre dosłodzić.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline


Dlaczego dosładzać? Mocne wytrawne i jeszcze gronowe to nigdy nie będzie smaczne. Ja owszem też dosładzam, ale by nie zrobił się ocet.
Offline


Tak, ocet tez się może zrobić. Mocno wytrawne z winogron i nie tylko mi nie smakują.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline


Też dosłodziłem winogronowe wino. Na 15 litrów . drugi raz dosłodziłem 1 kg cukru , a z początku dałem 0, 5 kg.
Pozdr..
Offline


Kilo na 15 litrów to akurat, a jak mocno wytrawne to może być za mało. Zwłaszcza jak fermentacja ruszy.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline


Ja na 45 litrów jabłkowego (na owocach z przelanego aroniowego) dzisiaj dosłodziłem 3 kg cukru. Muszę na spokojnie poprzeliczać proporcje.
Offline


Muszę odrzucić owoce z ostatniego nastawu z winogron, z nero. Pewnie też trzeba będzie dosłodzić.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline


Jak długo je trzymałeś w nastawie i czy nastaw jeszcze pracuje?
Offline
Strony: Poprzednia 1 2 3 Następna