Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: Poprzednia 1 2 3 Następna


Fajnie sobie to urządziłeś.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline


Wino śliwkowe , po zlaniu z osadu bo w niedzielę spuszczałem . Był mały osad ,ale nie dosładzałem go. dzisiaj jest wtorek 10 październik , bardzo mała fermentacja przechodzi. Na stole stoi koło grzejnika. Mam taki mały pokoik 4x3 metry , był większy ale w nim zrobiłem prysznic i umywalka podwieszana jest . Był taki mały kąt. Wychodzę z pod prysznica i zaraz się ogolę . Mam też ubikację , ale wchodze z korytarza.
Właśnie w tym pokoju mam tm 6 butli z winami, jedna stoi w korytarzu na szafce i 1 sztuka w komórce to winogronowe. Tam jest temperatura do 15, 20 stopni . Bo okno jest na południe. Jak mocno grzeje to spuszczam roletę. Zimową porą zawsze jest do 15 stopni, bo rury grzejnikowe lecą górą. Połowę rur odgaciłem, żeby było troszka cieplej. W tym pokoju mam szafę ona ma 120 lat, jest 3 drzwiowa. W środkowych drzwiach jest założone lustro w kształcie jaja te drzwi są. Nóżki żeźbione są i dół i góra mają wygięcia . 50 cm szeroka jest , zawiasy są przy nie mosiężne, i półki- bolce też mosiężne. Ja ją remontował okleinę położyłem tylko na drzwiach , reszta jest naturalna postać . Ciemny orzech. 8 tysięcy mi dawali za nią ,ale żona się nie zgodziła za mało mówiła. To jest antyk. Ja jak pracował w szkole jako konserwator 3 lata , i akurat przenosiłem rożne rzeczy ze starej szkoły do nowej całe archiwa, A co było nie potrzebne kazała dyrektorka wywozić do palenia. Więc ta szafa stała na strychu , rozebrałem ją przywiozłem wózkiem do siebie. Leżała na strychu u teścia z 3 lata. Pooglądałem ją i zabrałem się do roboty z tą szafą. Szlifowanie malowanie lakierem. Drzwi do szklarza zawiozłem , lustro kryształowe . W tej chwili ona pięknie się prezentuje. To taka bieliźniarka, robaka w niej nie ma. Szafa stabilna . Dzisiaj takiej nie ma. Kolega chciał ją kupić, do swojej kolekcji. On się kocha w starociach. Kilka razy mi mówił o niej podobała mu się. Ale moja żona nie zechciała sprzedać.
Offline


Dzisiaj meble są z płyt, są nietrwałe. Jak dostaną wilgoci to puchną. Najgorsze to meble kuchenne.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline


Dokładnie napisałeś, jeszcze te nowe meble, jak ja zmieniał w pokoju stołowym . To tylko 14 mm gruba płyta jest. Wszystkie ścianki w meblach. Musiałem skręcać , bo by się poprzewracały.
Offline


Przy przesuwaniu łatwo nogi złamać w tych nowych meblach z płyt. Zawiasy się wrabiają itp.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline


Masz rację, zawiasy w naszych meblach kuchennych . Trzeba wymieniać co jakiś czas. Bo się drzwi nie zamykają . Tak to wszystko robią byle skasować kasę.
Stół mi się załamał jeden , był taki przenośny ,i co zrobiłem metalowy stoi wszędzie nic mu nie ma.Tylko sąsiad go pomalował proszkowo za darmo jak dla mnie. Teraz na nim stoją butle z winem 5 sztuk. nawet się nie rusza..
Pozdr..
Eug.
Offline


Metalowy to wytrzyma obciążenie ponad pół tony.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline


Przynajmniej jest stabilny,i żona zadowolona . już go mam może 30 lat. Bo jak dwa stoły mi sie rozleciały takie robocze więc zrobiłem metalowy tylko nogi na krzyż dałem . Blat jest z płyty.
Pozdr..
Eug
Offline


Solidna robota. Jaka płyta na blat MDF, OSB? Może płyta paździerzowa, CD albo nagrobkowa?
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline


Fajna płyta, nie paździerzowa. Kolega mi przywiózł. Gruba na 2,5 cm.Była już pociągnięta lakierem, tylko duża była na dwa stoły.
Offline


Aha.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline


Wino śliwkowe zlane z osadu 30 listopada i dosłodziłem 380 gram cukru po obliczeniu. Stoi teraz koło ściany przy kominie co centralne leci. Tak że ciepło ma całe czas. Początek fermentacji wina 29 sierpień 2021 rok. Tylko nie wiem jak długo fermentuje takie wino. Wody dałem 8 litrów. balon 15 litrowy jest. W tej chwili jest ponad około 17 litrów , bo się dosładzało .
Na klar dam zieloną herbatę.
Pozdrawiam .Gliwice
Eug..
Offline


Smak jaki?
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline


Nie wiem,, chyba śliwki. Jest trocha mętne , trza go filtrować lub herbatę dam sparzoną zieloną . Wtedy osad spadnie. Tak robiłem już z innym winem chyba porzeczkowym z 5 lat temu.
POZDRAWIAM. Gliwice..
Eug ..
Offline


Trochę mętne, to w nowym winie nie problem.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline


Stanęło mi wino śliwkowe 8 XII 2021 rok. Wziąłem go chłodniejszego miejsca , odlałem 2 butelki dobre jest, ale żeby butelkować to za świeże jeszcze jest . Po tygodniu zleje do butelek na zakrętki, i niech sobie stoi . Bo potrzebuję gąsior.
Pozdrawiam / Gliwice
Eugiusz
Offline


Też tak robię.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline


Wino śliwkowe dałem w chłodniejsze miejsce . Prawie stanęło , dobre jest , już z litr jego wypiłem. To gęstawe wino jest, może za mało wody dałem. Ponoć wody się daję - na 1 litr soku , 1,5 litra wody.
Gdzieś z 15% procent ma. Tylko nie nie wiem co by tutaj dać do niego na aromat. Trocha takie mdłe mi się wydaje. To pierwsze wino w życiu śliwkowe.
Następnym razem inaczej to przemyślę. Może z dwóch gatunków śliwek było by lepsze.?
Pozdr./Gliwice.
Eugen..
Offline


Dobre jest ze śliwek z tarniną.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline


Trzeba by robić razem w butli . Tarninę by trza kupić wtedy.
Offline


Dzisiaj śliwkowe wino przelałem do mniejszej butli, i stoi sobie w ciepłym miejscu . Niech dojrzewa
wino
Pozdr. Eug..
Offline


Tak, w małych może stać długi czas. Nie utleniacze się.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline


Tak stoi w 12 litrowym pojemniku szklanym. raczej to jest balon, trochę zostało z 2 litry dodałem do porzeczkowego balonu 3,5 litrowego. Ciekawe jakie będzie w smaku po zakończeniu fermentacji.
Pozdr. Eugen..
Offline


Dałem w chłodniejsze miejsce wino śliwkowe. A 2 litry śliwkowego wlałem do wina z czarnej porzeczki , bo mi nie weszło do tego baniaka. Ciekawe , jak smak będzie tego wina. Czyli kupaż. ![[dblpt]P](http://www.domowawinnica.4ra.pl/upload/4ra_pl/domowawinnica/smilies/[dblpt]P.gif)
Offline


Kosztowałem ten kupaż co dolałem wina śliwkowego , dobre w smaku. Stoi w butli 5 tce. ![[dblpt]P](http://www.domowawinnica.4ra.pl/upload/4ra_pl/domowawinnica/smilies/[dblpt]P.gif)
Offline
Strony: Poprzednia 1 2 3 Następna