www.domowawinnica.4ra.pl

Nie jesteś zalogowany na forum.

Ogłoszenie

Domowa winnica. Forum winiarzy i miodosytników. Uprawa winorośli. Domowa produkcja i przepisy na wino, nalewki, piwo, miody i inne specjały. Domowy alkohol w prawie każdej postaci.

#1 2017-10-25 16:04:10

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,621
Windows 8.1Chrome 61.0.3163.100

Kodrianka

Kodrianka

83335127011017586863.jpg

Opis

Mieszaniec złożony odmian Mołdowy i Marszalski. Liście średnie i duże, umiarkowanie wcinane, powierzchnia liścia jest lekko pomarszczona, ogonek liściowy długi, purpurowy. Krzewy charakteryzują się silnym wzrostem. Grona średnie lub duże, stożkowate, o masie w przedziale 300-600 g. Jagody o masie ok. 7 g, eliptyczne, podłużne, o rozmiarach ok. 30x20 mm, posiadają grubą skórę i jędrny miąższ. Smak harmonijny, przyjemny.[1]

Znakomita, wcześnie (w drugiej połowie sierpnia) dojrzewająca odmiana deserowa o oryginalnym kształcie jagód.

W Skierniewicach dojrzewa w połowie września w uprawie gruntowej.

Grona: średnie do dużych, stożkowate lub szeroko-stożkowate, luźne.

Jagody: duże, elipsoidalne ze ściętym wierzchołkiem, niekiedy łukowato wygięte. Skórka fioletowo-granatowa, z obfitym woskowym nalotem.

Miąższ: zrośnięty ze skórką o przeciętnym smaku !? [1];[1]
Genealogia

KODRIANKA = Mołdowa X Marszalski (KATTA KURGAN X POBEDA)
(wg VIVC)

Kodrianka → 89,05%V.vinifera +0,78%V.labrusca
+7,29%V.rupestris +1,56%V.berlandieri
+1,32%V.lincecumii

Parametry

Skierniewice za lata 2006-2008 (w uprawie polowej)

zbiór 16/09 - masa gron 241g; masa jagód 5,73g; plon 1,74kg/krzew; ekstrakt 14,2%
Choroby

Odmiana charakteryzuje się zwiększoną odpornością na choroby grzybowe, wymagająca ochrony chemicznej tylko wtedy, gdy istnieje podwyższone zagrożenie szarą pleśnią.

Wg J.Lisek Skierniewice - odmiana średnio odporna na choroby grzybowe.

Wg badań za okres 1991/93 - Instytut Rebenzuchtung Geilweilerhof, Siebeldingen , Niemcy. Owoce są średnio odporne na mączniaka prawdziwego, a liście bardziej podatne niż owoce. W skali 1 do 9 - wynik 4/6 {B/L] B- jagody ; L- liście]. Dla porównania ; Muller Thurgau B/L=9/7 ; Silvaner B/L=9/9 (1 - brak oznak chorobowych; 9 - jagody porażone w ok.70%, a liście prawie całkowicie) Uprawa bez żadnej ochrony chemicznej w czasie badań. Potrzebne 2-4 zabiegi chemiczne w sezonie - przeciw odium
Cięcie

Dobre efekty daje prowadzenie krzewów jako sznury lub formy szpalerowe z łozami ciętymi na 6-10 pąków. Dobrze też plonują krzewy cięte na niską głowę, cięte systematycznie na 3-5 pąkowe czopy.

Za winogrona org.

Rodzice     Mołdowa x Marszalski
Gatunek     hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia     Mołdawia
Masa grona     400-1000 g
Rozmiary jagód     31x19 mm
Masa jagód     6-8 g
smak     Prosty
SAT     2400-2500
Termin dojrzewania     5-20.09
Ilość dni dojrzewania     115-124
Mrozoodporność     -22 °C
Kolor gron     fioletowe
Zapylanie     samopylna
Zastosowanie     deserowe
Zawartość cukrów     18-19 °Bx
Zawartość kwasów     6,0-7,0 g/

Za winogrona org.
http://www.winogrona.org/index.php?title=Kodrianka


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

Użytkowników czytających ten temat: 0, gości: 1
[Bot] ClaudeBot

Stopka

Forum oparte na FluxBB 1.5.7

Darmowe Forum
Boite de vitesses https://www.boiteatelier.eu/ | kampania reklamowa NextInfo reputacja marki | skrzynie biegów | Komornik Szczecin | komornik Gdańsk Północ