Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
Każde wino, zwłaszcza owocowe można poprawić dając różne przyprawy itp. Co wy dajecie?
Do jabłkowego daję cynamon
Kiedyś dałem cynamon do drugiego nastawu tarniny i smak przypominał wino z wiśni, do złudzenia.
Do wina z jeżyn często dodaję goździki..Mnie ten smak podchodzi..
Do wina z gruszy można dodać imbir.
Robiłem udane ryżowce z imbirem, z ziołami prowansalskimi..Kolor ryżowca poprawi kurkuma..( na żółty). Albo odrobina aronii..na czerwonawy, różowy w zależności od dawki..
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Ja używałem przepisu na wermuty ze starej strony, są trzy zestawy ziół, używałem mieszanki nr II.
Offline
Jak możesz to je tu podaj..Wermuth zawsze kojarzy mi się z piołunem..
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
http://wino.org.pl/old/frames/index2.htm - trzeba kliknąć na 'ogólne zasady wyrobu win', następnie na 'przepisy szczegółowe' i dalej przewinąć i pod owocami na niebiesko są zaznaczone między innymi wermuty (nie daje się przelinkować bezpośrednio).
Przerabiałem wino z labruski, piękne w kolorze ale zupełnie bez smaku, po przeróbce wyszło bardzo dobre, szkoda że go było tak mało .
Offline
Zibi a jaki cynamon dodajesz taki sypki z torebki? Nie ma później problemu z pozbyciem się tych przypraw? Opadają same bez problemu na dno?
Tak młody jak dziś nie będziesz już nigdy!
Offline
Hm, nie wiem jak Zibi, ale ja zwykle staram się używać w pokruszonych laskach, choć nie zawsze bo do ryżowca w/g Skrzycha używam mielonego .
Offline
Zibi a jaki cynamon dodajesz taki sypki z torebki? Nie ma później problemu z pozbyciem się tych przypraw? Opadają same bez problemu na dno?
Dodaje sypki, potem przy przecedzaniu przez ściereczkę jest jak żelatyna, zatyka pory, trzeba ją częściej przepłukiwać..Ale co tam..Ma aromaty, smak..To jedna z moich ulubionych przypraw..
Ten w laskach pewnie lepszy ale nie mam do niego dostępu.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Strony: 1