Nie jesteś zalogowany na forum.
Witam. Mam w zamrażarce jakieś 5kg żurawiny tylko, że ma już pięć lat. Myślicie, że warto z takiej żurawiny zrobić winko czy wywalić do kosza, bo za stara. Słyszałem, że wino z żurawiny nie chce niekiedy zastartować, dlatego myślałem je zrobić razem z ryżem, – jakie są wasze opinie. Robiliście kiedyś wino z żurawiny?
Tak młody jak dziś nie będziesz już nigdy!
Offline
Kurcze, gdzie żeś ją uchował, musisz mieć wyjątkowo dużą zamrażarkę , natomiast odnośnie żurawiny, sądzę jeżeli wcześniej się nie rozmrażała i zamrażała i kolor jest normalny to osobiście nie mial bym oporów, natomiast jeżeli owoce zczerniały to bym wywalił
.
Offline
Robiłem wino z zielonej herbaty plus rodzynki i suszona żurawina. Świetne wino. Pewnie mrożona się nada. W innym miejscu jest dokładny przepis z filmikiem..
Pewnie dobra by była jako domieszka np. do jabłkowego, czy DR.
Zrób wino wg. własnej koncepcji z części żurawiny , opisując proces produkcji na forum.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
No zamrażarkę mam sporą taką skrzyniową. Kolor mają normalny nie są czarne ciągle były zamrożone i nigdy nierozmrażane. Chyba dodam je jednak do drugiego nastawu z głogu a nie z ryże. Proces opiszę.
Tak młody jak dziś nie będziesz już nigdy!
Offline
Wszystko dasz do głogu?
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
No właśnie myślę wszystko dać. Głogu w balonie mam około 8kg, ale jeszcze pracuje.
Tak młody jak dziś nie będziesz już nigdy!
Offline
To jaki masz balon?
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Do wyboru mam 54L, 34L, 25L, 15L, 10L. Pewnie pójdzie do 34L. Jak obmyślę proporcie to napisze i poproszę Was o konsultacje.
Tak młody jak dziś nie będziesz już nigdy!
Offline
Tak, najwyżej 34 l.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline