Nie jesteś zalogowany na forum.
Witam. Mam w zamrażarce jakieś 5kg żurawiny tylko, że ma już pięć lat. Myślicie, że warto z takiej żurawiny zrobić winko czy wywalić do kosza, bo za stara. Słyszałem, że wino z żurawiny nie chce niekiedy zastartować, dlatego myślałem je zrobić razem z ryżem, – jakie są wasze opinie. Robiliście kiedyś wino z żurawiny?
Tak młody jak dziś nie będziesz już nigdy!
Kurcze, gdzie żeś ją uchował, musisz mieć wyjątkowo dużą zamrażarkę , natomiast odnośnie żurawiny, sądzę jeżeli wcześniej się nie rozmrażała i zamrażała i kolor jest normalny to osobiście nie mial bym oporów, natomiast jeżeli owoce zczerniały to bym wywalił
.
Robiłem wino z zielonej herbaty plus rodzynki i suszona żurawina. Świetne wino. Pewnie mrożona się nada. W innym miejscu jest dokładny przepis z filmikiem..
Pewnie dobra by była jako domieszka np. do jabłkowego, czy DR.
Zrób wino wg. własnej koncepcji z części żurawiny , opisując proces produkcji na forum.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
No zamrażarkę mam sporą taką skrzyniową. Kolor mają normalny nie są czarne ciągle były zamrożone i nigdy nierozmrażane. Chyba dodam je jednak do drugiego nastawu z głogu a nie z ryże. Proces opiszę.
Wszystko dasz do głogu?
No właśnie myślę wszystko dać. Głogu w balonie mam około 8kg, ale jeszcze pracuje.
To jaki masz balon?
Do wyboru mam 54L, 34L, 25L, 15L, 10L. Pewnie pójdzie do 34L. Jak obmyślę proporcie to napisze i poproszę Was o konsultacje.
Tak, najwyżej 34 l.