Nie jesteś zalogowany na forum.
W tym wątku zacznę opisywać piwa które robię zarówno z receptur sklepowych, jak również receptur zaprzyjaźnionych kolegów oraz własnych, z tymi ostatnimi to trochę trzeba będzie poczekać bo moje doświadczenie piwowarskie jest dopiero 2-letnie (zrobiłem jak do tej pory 69 warek).
Zwykle robię około trzech warek miesięcznie, na razie trzy wareczki stoją w fermentorach, dwie do dłuższego stania (około 1,5-2 miesięcy i butelkowanie), jedna do szybszego zabutelkowania po ~miesiącu, zresztą miałem z nim straszne kłopoty z filtracją Raye Stout z receptur autorskich w Browar.biz.
Offline
69 warek przez dwa lata to chyba sporo..Ile to litrów?
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Warka ma średnio 20l, były też mniejsze np. purl w/g przepisu bogi'ego to tylko 8l.
Obecnuie najstarsza butelka to warka nr 24 z tamtego roku porter pszeniczny.
Butelek pełnych jest ~450-500, Ale jest rotacja bo rodzinka i ja lubimy piwo
Offline
W lato pewnie niezwykle szybko ich ubywa, zwłaszcza podczas upałów. Piwa robisz na drożdżach piwowarskich? Jaką moc mają Twoje piwa? Butelki kapslujesz?
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Tak na drożdżach piwowarskich, choć ostatnio do korsarskiego Boguś zalecał szampańskie.
Piwo ma od ~5% do !2%, kapsluję , ale mam trochę butelek z pałąkiem
Offline
To do ilu % dociągają drożdże piwowarskie?
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Mnie najwyżej doszły do 12%, i jeszcze nagazowały, więc sądzę że do wina słabego też je można używać.
Offline
12 to typowe wino, sklepowe często mają 11, 11,5%
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
% w winie to nie tylko drożdże ale i ilość cukru w nastawie.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Offline
Oczywiście, te piwa są słodkie i ciężki i raczej jedna butelka w zupełności wystarcza
Offline
Opis piwa które wczoraj uważyłem
AMERICAN STOUT 16*
Czarne wręcz nieprzejrzyste piwo o solidnej goryczce i połączeniu aromatów chmielowych: kwiatowych, owoców tropikalnych, owoców cytrusowych i sosny z aromatami ciemnych słodów.
Komercyjne przykłady to m. in.: Rogue Shakespeare Stout, Deschutes Obsidian Stout, Sierra Nevada Stout.
W zestawie komplet produktów do sporządzenia 20 litrów pysznego piwa.
Zasyp:
Słód pale ale - 3,4kg
Słód krystal (zamiast monachijskiego) - 1kg
Słód bursztynowy (dodatkowo) - 0,5kg
Słód czekoladowy - 0,2kg
Pszenica prażona - 0,2kg
Chmiele
Columbus 16,8% aa, granulat - 35g
Caskade 6,8% aa, granular - 50g
Mosaic11,8% aa, granulat - 50g
Drożdże - US West Coast M44 Mangrove Jack's Craft Series.
Zacieranie:
18l wody podgrzewamy do 70*C i wsypujemy słody bez barwiących, temp.stabilizujemy na 68*C i trzymamy w tej temperaturze aż do NPJ (negatywna próba jodowa), około 90 min, dodajemy słody barwiące (czekoladowy i pszenicę prażoną) i przetrzymujemy 15 min, podgrzewamy do 76*C,
Filtracja i wysładzanie
Zacier z gara przelewamy do fermentora z filtrem z oplotu, po 10 minutach (czas na ułożenie się młuta) rozpoczynamy filtrację, pierwszy filtrat zawracam (ja zwykle zawracam 1,5l), filtrację prowadzę do momentu aż zacznie pokazywać się młuto, wtedy dodaję wodę do wysładzania podgrzaną do temp. 78*C, przy tym piwie wody do wysładzania dolałem 14l, proces wysładzania prowadzi się do momentu aż blg będzie wynosiło ~14*.
Chmielenie
Uzyskaną brzeczkę piwną podgrzewamy aż do w wżenia, gotowanie 60 min, w pierwszej minucie gotowania dodaje się 35g chmielu columbus, po 50 minutach gotowania dodałem 50g chmielu cascade na ostatnie 10 minut gotowania.
Chmiel mosaic dodaje się na trzy dni przed rozlewaniem do butelek.
Gorąca brzeczka zostaje schłodzona do temperatury pokojowej, ja to wykonuję w wannie (wodą ze studni mam o temperaturze 10-11*, przez cały rok).
Po gotowaniu brzeczki było 23l o 17*blg
Fermentacja
Po uwodnieniu, drożdże dodałem do brzeczki
Fermentacja cicha trwa 10 dni
Fermentacja bużliwa 20 dni
Po fermentacji blg powinno być na poziomie4-5*
Brzeczki po oddzieleniu od chmielin pozostało 20 litrów.
To na razie tyle, po fermentacji napiszę jak to wygląda.
Następne opisy, opisywać będę skrótami.
Zawsze będzie można wrócić do tego opisu
Ostatnio edytowany przez kuba (2017-11-28 21:25:33)
Offline
Dokładny przepis, super..
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Ano, ten zrobiłem dokładnie, przy następnych będą pewne skróty, bo tej pisaniny za dużo, będą podstawowe informacje, oraz skrótowe przejścia poszczególnych etapów, zawsze będzie się można cofnąć do pełnego opisu .
Ostatnio edytowany przez kuba (2017-11-23 10:25:50)
Offline
Zrobiłem Cię moderatorem w dziale piwa, chyba teraz nie masz problemów z edycją..
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Jest OK, popoprawiałem co trzeba i teraz jest to łatwiejsze do czytania dla zainteresowanych .
Offline
Ja to bym jeszcze filmik przez Ciebie nagrany widział, jak to warzysz i w czym. Bym podjechał do Ciebie na szkolenie, ale za daleko trochę.
Tak młody jak dziś nie będziesz już nigdy!
Offline
No właśnie masz jakowe filmiki jak robisz?
Offline
Kurcze ja nie pesel nie kręcę nie chce mi się .
Offline
A szkoda. Tylko tyle, że już nie będzie to WC.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Offline
Pozdrowienia dla Kolegi Piwowara
Offline
Zabutelkowano Korsarskie, niestety nie odfermentowało do spodziewanego poziomu,9%, zabutelkowane 25 po grolschu + 0,5l z pałąkiem .
Fermentor odzyskany , trzeba coś uwarzyć .
Offline
I następne dwa zestawy słodowe na piwa czarne: Cofee Stout i Czech Dark Lager, dotarły szczęśliwie, po powrocie z Gdyni trzeba będzie coś uwarzyć .
Offline
Mrzon - jak liczysz wydajność ??
Offline
w programie sam wylicza wydajnosc
Offline
A daj link do niego.
Offline