www.domowawinnica.4ra.pl

Nie jesteś zalogowany na forum.

Ogłoszenie

Domowa winnica. Forum winiarzy i miodosytników. Uprawa winorośli. Domowa produkcja i przepisy na wino, nalewki, piwo, miody i inne specjały. Domowy alkohol w prawie każdej postaci.

#1 2017-11-21 08:36:41

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,601
Windows 7Firefox 57.0

Wódki wg. starych przepisów

Wódka orzechowa (przepis z jakiejś starej książki!?)

10 zielonych jeszcze zupełnie orzechów poprzekrawać na 4 części i zaraz kłaść do kwarty najlepszego spirytusu we flaszkę z szerokim otworem; dlatego zaraz kłaść, bo inaczej czernieją. Włożyć kawałek cynamonu długości 3 cale i 2 gwoździki, nie więcej. Gdy to postoi w cieniu, co jest zasadą wszelkich wódek, 4 do 5 dni najwyżej, przecedzić przez gęsty muślin lub jedwabne sito, zrobić syropu z 40 deka lub, jeżeli kto lubi wódkę słodszą, z 60 deka cukru i pół kwarty wody, zagotować raz i gorący rozbierać przecedzonym spirytusem, wymieszać, ostudzoną przefiltrować w butelki przez bibułę i choć na trzy miesiące zostawić w spokoju, nie używając jej wcale.


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#2 2017-11-21 08:37:37

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,601
Windows 7Firefox 57.0

Odp: Wódki wg. starych przepisów

Wódka kawówka:

Składniki

    1 l. spirytusu
    5 dag kawy
    1/2 kg cukru
    1/2 l. wody
    1/2 laski wanilii
    1/4 l. rumu

Przygotowanie

Zaparzyć 1/4 l. kawy. Zagotować cukier z rumem. Zmieszać spirytus, kawę, rum, ugotowany syrop i wanilię przeciętą wzdłuż, wlać do karafki, dobrze zamknąć. Po miesiącu wyjąć wanilię, a wódkę pozlewać do małych flaszek i zakorkować.





Przepis kulinarny pochodzi z książki kucharskiej
Jak gotować: Praktyczny podręcznik kucharstwa
Maria Disslowa
Wydawnictwo Polskie R. Wegnera w Poznaniu
1931 r.


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#3 2017-11-21 08:40:28

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,601
Windows 7Firefox 57.0

Odp: Wódki wg. starych przepisów

Wódka Vespetro

Składniki:


    15 dag korzenia dzięgiela
    3 dag kolendry
    szczypta nasienia kopru
    szczypta anyżu
    2 cytryny
    1 kg cukru
    1 l. wody
    2 1 spirytusu

Przygotowanie

Zagotować cukier z wodą, ostudzić, wlać do dużej karafki, dodać spirytus. Korzenie związać luźno w płócienko, wpuścić do karafki, dodać sok z 2 cytryn i cienko pokrajaną skórkę, zatkać, pozostawić na miesiąc. Przefiltrować wódkę przez białą bibułę, pozlewać do butelek i zakorkować.



Przepis kulinarny pochodzi z książki kucharskiej
Jak gotować: Praktyczny podręcznik kucharstwa
Maria Disslowa
Wydawnictwo Polskie R. Wegnera w Poznaniu
1931 r.


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#4 2017-11-21 08:41:30

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,601
Windows 7Firefox 57.0

Odp: Wódki wg. starych przepisów

Wódka pomarańczówka z korzeniami

Składniki

    2 1. spirytusu
    1 1/2 kg cukru
    10 pomarańcz
    2 cytryny
    laska wanilii i cynamonu
    10 goździków
    1 1/4 l. wody
    1 1/2 kg cukru

Przygotowanie

Wlać do dużej karafki z szeroką szyjką spirytus, włożyć pokrajane pomarańcze i cytryny, korzenie, wlać 1/2 l. wody, dobrze zakorkować, odstawić na 2 tygodnie. Zlać czysty spirytus, pomarańcze wycisnąć przez płótno. Zagotować cukier z 3/4 1 wody, zmieszać ze spirytusem pomarańczowym, pozlewać do butelek i odstawić na kilka miesięcy. Będzie 3 1/2 l. mocnej wódki.



Przepis kulinarny pochodzi z książki kucharskiej
Jak gotować: Praktyczny podręcznik kucharstwa
Maria Disslowa
Wydawnictwo Polskie R. Wegnera w Poznaniu
1931 r.


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#5 2017-11-21 08:44:27

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,601
Windows 7Firefox 57.0

Odp: Wódki wg. starych przepisów

Wódka wiśniówka

Wziąć 1 1/2 litra soku z dojrzałych tłuczonych z pestkami wiśni, przecedzić przez płócienny worek, żeby sok był zupełnie klarowny i zagotować raz z kilo cukru. Po wystudzeniu przecedzić go jeszcze raz przez bibułę i następnie zmieszać z 2 litrami czyszczonego żytniego spirytusu i następującą esencją: 7 gr. cynamonu, 50 gr. goździków przetłuc grubo, namoczyć w 1/4 litra spirytusu i pozostawić na 24 godziny w ciepłym miejscu; na drugi dzień przecedzić przez bibułę, dolać do wódki, zmieszać razem i pozlewać w butelki lub gąsiorki, popieczętować i zachować. Im wódka starsza tym będzie lepsza.


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#6 2017-11-21 08:45:43

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,601
Windows 7Firefox 57.0

Odp: Wódki wg. starych przepisów

Wódka jałowcówka

Składniki

    1 l. spirytusu
    1/2 kg cukru
    1/8 l. jałowca
    1/2 l. wody .

Przygotowanie

Utłuc jałowiec, namoczyć w spirytusie, dodać 1/4 l. wody, odstawić na tydzień. Zagotować cukier z 1/4 l. wody. Przesączyć jałowcówkę przez bibułkę, zmieszać z syropem. Przechowywać wódkę kilka miesięcy.



Przepis kulinarny pochodzi z książki kucharskiej
Jak gotować: Praktyczny podręcznik kucharstwa
Maria Disslowa
Wydawnictwo Polskie R. Wegnera w Poznaniu
1931 r.


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#7 2017-11-21 08:47:03

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,601
Windows 7Firefox 57.0

Odp: Wódki wg. starych przepisów

Krupnik korzenny

Składniki

    1 l. spirytusu
    1/2 l. miodu
    1/2 l. wody
    szczypta gałki muszkatołowej
    kawałek cynamonu
    5 goździków
    5 ziaren pieprzu
    1/2 laski wanilii
    trochę skórki pomarańczowej

Przygotowanie

Miód przyrumienić w rondlu razem z korzeniami, oprócz skórki pomarańczowej wlać do miodu wodę, zagotować, odstawić z ognia. Wlać do miodu spirytus, nie gotować. Wlać do dużej
karafki, włożyć skórkę pomarańczową, zamknąć szczelnie, przechowywać do dnia następnego, zlać ostrożnie czysty krupnik do butelki, osad przesączyć przez bibułę. Podaje się krupnik grzany lub zimny.



Przepis kulinarny pochodzi z książki kucharskiej
Jak gotować: Praktyczny podręcznik kucharstwa
Maria Disslowa
Wydawnictwo Polskie R. Wegnera w Poznaniu
1931 r.


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#8 2017-11-21 09:41:31

kuba
Moderator
Skąd: Nad Zalewem Szczecińskim
Dołączył: 2017-11-17
Liczba postów: 1,497
Windows VistaChrome 49.0.2623.112

Odp: Wódki wg. starych przepisów

Ciekawe przepisy, ale wódki to nie moja bajka, z mocnych alkoholi to tylko "kusztyczek" nalewki [dblpt]D.

Offline

#9 2017-11-21 09:53:02

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,601
Windows 7Firefox 57.0

Odp: Wódki wg. starych przepisów

Tak wrzuciłem jakby kto się chciał pobawić w zimie..


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#10 2017-11-21 09:55:41

kuba
Moderator
Skąd: Nad Zalewem Szczecińskim
Dołączył: 2017-11-17
Liczba postów: 1,497
Windows VistaChrome 49.0.2623.112

Odp: Wódki wg. starych przepisów

No pewnie, wszystko trzeba wrzucać co się może komuś przydać.

Offline

#11 2017-11-21 11:13:31

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,601
Windows 7Firefox 57.0

Odp: Wódki wg. starych przepisów

Tak, zbierzemy tu wszystko na temat..Również eksperymenty mniej lub bardziej udane ku nauce..
Dlatego chciałbym żebyśmy tu wstawiali opisy naszych produkcji, krok po kroku..


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#12 2018-01-15 20:49:30

gynek63
Zbanowany
Skąd: Gliwice +4 km
Dołączył: 2017-12-23
Liczba postów: 1,033
Windows 8.1Firefox 57.0

Odp: Wódki wg. starych przepisów

Witam
Ja znów inaczej robię jałowcówkę, jak powyżej napisane jest. Bardziej prosty sposób a, wódka jest super.
Wódka 40%
20- do 30 sztuk jałowca rozgnieść palcem. Ładuje do wódki na 21 dni. Po tym czasie, przelewam przez sito- jałowiec wyrzucam ,a wsypuje do 1,5 łyżeczki cukru na 24h.
Jałowcówka gotowa do picia, piękna zielony kolor i, zapach aromat.Kto raz skosztuje będzie całe życie robił.


Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km

Offline

#13 2018-01-15 22:50:34

kuba
Moderator
Skąd: Nad Zalewem Szczecińskim
Dołączył: 2017-11-17
Liczba postów: 1,497
Windows VistaChrome 49.0.2623.112

Odp: Wódki wg. starych przepisów

Ciekawy i bardzo prosty przepis , trzeba spróbować.

Offline

#14 2018-02-09 18:21:03

gynek63
Zbanowany
Skąd: Gliwice +4 km
Dołączył: 2017-12-23
Liczba postów: 1,033
Windows 8.1Firefox 58.0

Odp: Wódki wg. starych przepisów

KUBA
Próbuj nic cię to nie kosztuje. Jak raz zrobisz to całe życie będziesz robił.


Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km

Offline

#15 2020-02-27 18:30:10

kogucikwiniarz69
Zbanowany
Dołączył: 2020-02-27
Liczba postów: 12
Windows 8.1Firefox 73.0

Odp: Wódki wg. starych przepisów

Wódka, orzechówka dobra jest na łuskach orzechowych włoskich i 1/3 laskowych dorzucić.

Offline

#16 2020-02-28 01:04:44

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,601
WindowsFirefox 73.0

Odp: Wódki wg. starych przepisów

Łuski z orzechów laskowych? Te twarde skorupy?


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#17 2020-02-28 14:11:34

kogucikwiniarz69
Zbanowany
Dołączył: 2020-02-27
Liczba postów: 12
Windows 8.1Firefox 73.0

Odp: Wódki wg. starych przepisów

Witej Zibii. Zgadza się, ze twarde są skorupy. dlatego trzymam je zalane wódką zbożową i dodatek spirytus, tak około 60% żeby było. Na 1 miesiąc. Po tym czasie skorupy wyrzucam, a dodaję miód lub cukier. Jak więcej dosłodzisz, to w smaku jest jak nalewka. Kolor lekki brązowy.
Nie mam Zibi PW..

Wiadomość dodana po 01 min 21 s:
Można dorzucić 2, 3 ziarnka anyżu i liść laurowy.

Wiadomość dodana po 1 h 29 min 35 s:
Nie wiem, co dalej mam zrobić Zibi?

Offline

#18 2020-02-28 23:37:09

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,601
WindowsFirefox 73.0

Odp: Wódki wg. starych przepisów

PW nie masz?


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#19 2020-02-29 09:17:45

jabol69
Zbanowany
Dołączył: 2020-02-28
Liczba postów: 36
Windows 8.1Firefox 73.0

Odp: Wódki wg. starych przepisów

Zrób coś, bo nie mam.
Witaj Zibi.

Offline

#20 2020-02-29 10:35:02

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,601
WindowsFirefox 73.0

Odp: Wódki wg. starych przepisów

Na żadnym koncie, czy tylko na tym?


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#21 2020-03-01 11:49:02

jabol69
Zbanowany
Dołączył: 2020-02-28
Liczba postów: 36
Windows 8.1Firefox 73.0

Odp: Wódki wg. starych przepisów

Spokojnego, dobrego dnia
Smacznego obiadu.
Nie przejmuj się rolą bo i, tak cię opierdolą...
Miłego dnia

Wiadomość dodana po 22 h 11 min 49 s:
Nowe konto jest, na razie. W razie potrzeby ziemię.

Offline

#22 2020-03-04 21:41:11

kogucikwiniarz69
Zbanowany
Dołączył: 2020-02-27
Liczba postów: 12
Windows 8.1Firefox 73.0

Odp: Wódki wg. starych przepisów

witej Zibi jestem , tutaj. Dobrej nocy.

Offline

#23 2020-03-05 01:36:26

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,601
WindowsFirefox 73.0

Odp: Wódki wg. starych przepisów

Śpij.


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

Użytkowników czytających ten temat: 0, gości: 1
[Bot] claudebot

Stopka

Forum oparte na FluxBB 1.5.7

Darmowe Forum
dynamo-rpg - bobryzegori - switezianka - zadymiarze - dakishiyu