Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
Jestem przed nastawieniem ryżowca żurawinowe i znalazłem taki przepis, strasznie mnie zaintrygował, czy macie jakieś doświadczenia w tym temacie, bo brak mi tu informacji o ryżu .
"Poniżej tak na marginesie nieco ekstrawagancki, ale w sumie wydaje się niezły przepis na wino z żórawin, wykradziony z Zakonu Benedyktynów.
1. Zapuszczamy dorodnego żórawia. Hodujemy go jakiś czas, po czym kopiemy znienacka w jaja, oczywiście z całej siły. Jest to jego czułe miejsce, więc kona z rozkoszy.
2. Następnie oddzielamy pióra od zamocowania.
3. Wszystko polewamy wrzątkiem, dla pewności można nawet 3-4 krotnie.
4. Czekamy spokojnie aż surowiec ostygnie (jakieś 3 papierosy)
5. Pióra fermentujemy w miazdze 14 dni. Dodajemy garść mrówek faraona (prawdopodobnie dla odpowiedniego zakwaszenia) - jeżeli akurat nie posiadamy należy udać się do sklepu z drobnym inwentarzem.
6. Pozostałą treść spod piór szatkujemy i sru do balona. Dodajemy do smaku wody - najlepiej przefiltrowanej, i syrop klonowy - może być ten tani (proporcje niestety owiane są tajemnicą, dlatego dodatki stosujemy zależnie od indywidualnych upodobań).
7. Oczywiście MD do obu równoległych zaczynów.
8. Po 2 tyg. partie płynne zlewamy i łączymy (oczywiście ze sobą), a części stałe wypierniczamy bezpowrotnie.
9. Do docelowego nastawu dodajemy różne ziarenka przypraw i kilka kostek magi. Wszystko mieszamy w kółko ilość razy odpowiadającą wielokrotności cyfry ,,7''. Ważne jest aby mieszanie odbyło się długą złotą łyżką lub przynajmniej pozłacaną.
10. Dalej już standardowo, czyli z górki.
PS.
Zdjęć ze względu na drastyczność obrazków przez delikatność nie załączam :nie_powiem:"
Offline
Drastyczne i to mocno..
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Znalezione na forum .
A tak na poważnie ktoś z was robił ryżowca żurawinowego z hibiskusem.
Ostatnio edytowany przez kuba (2017-11-22 08:35:07)
Offline
Z hibiskusem, nie..Może kto inny..Musi być ryżowiec?
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Nie wiem, wydaje mi się że tak bo te co robiłem były fajne, Skrzycha i śliwkowy, wydaje mi się że ryż daje winu ciała.
Offline
Robiłem ryżowe ze śliwkami i Zamoyscy jak nigdy doszli do co najmniej 16-17%..Ucierpiał na tym smak. Robiłem mieszanki..
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
W/g Skrzycha robię co roku i rozchodzi się jak woda, i dla tego zrobię z żurawiną suszoną, zobaczymy jak wyjdzie.
Offline
W/g Skrzycha robię co roku i rozchodzi się jak woda, i dla tego zrobię z żurawiną suszoną, zobaczymy jak wyjdzie.
Kuba rzuć linka Skrzycha. sam bym zrobił- coś wina z żurawiną.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline
Na targu w Katowicach żurawina w połówkach po 19 PLN.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
http://wino.org.pl/forum/Thread-Ryżowe- … 5#pid32195 - to przepis Skrzycha
Offline
Polecam to wino mam przepis od Kuby raz zrobione dzisiaj wypiliśmy butelkę treściwe w smaku, esencjonalne w zapachu, pełne, alkohol ukryty w smaku na szkle pięknie tworzy koronkę. Kolor subtelny złoty z jaśniejszymi refleksami w szkle. Będę robił kolejne. Ja robiłem bez dodatku Kuby tj piołun bodajże
Offline
Strony: 1