Nie jesteś zalogowany na forum.
Winiarze proszę się pochwalić czy robicie notatki z nastawiania win i poszczególnych czynności. A jeśli robicie to, w jakiej formie. Ja osobiście prowadzę notatki w programie Word w formie tabelarycznej. Na pierwszym miejscu wpisuję składniki wina i dzień nastawu. Następnie daty i co było robione lub dodawane. I tak mam pozapisywane w katalogach wina z różnych lat. Zawsze mogę bardzo łatwo wrócić do tego, jak które wino było robione.
Tak młody jak dziś nie będziesz już nigdy!
Offline
W tamtym roku pisałem mazakiem na pokrywce lub do wiader przyklejałem plaster malarski i na nim robiłem notatki. Muszę sobie założyć zeszyt i w nim zapisywać różne niuanse
Offline
Polecam TomSki zawsze masz możliwość powrotu do sprawdzonej receptury.
Tak młody jak dziś nie będziesz już nigdy!
Offline
Co racja to racja.
Offline
Ja robię notatki, kartkę mam przyczepioną gumka recepturką, lub przyklejoną..
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Jakieś szczególnie skomplikowane receptury można zapisywać, zapisywanie podstawowych danych mija się z celem, wino robi się zawsze tak samo, czasami jak w przepisie Skrzycha, jest sporo przypraw i takie detale można zapisywać a resztę na bieżąco na klapie od wiadra. Daty dosłodzenia, blg, date siarkowania i ilość dodanej wody.
Offline
Tak, ale nie muszę pamiętać ile już dałem cukru, a cukier daję kilka razy..
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Tak Zibi, ale później taką kartkę najlepiej zachować na przyszłość żeby można było sprawdzony przepis wykorzystać.
Tak młody jak dziś nie będziesz już nigdy!
Offline
Co roku kupuję kalendarz taki książkowy gdzie jeden dzień to jedna kartka i tam po kolei, wpisuję swoje nastawy, u góry nazwa obok data założenia, a później sposób postępowania, więc odszukaniem potrzebnych informacji jest bardzo łatwe, od początku do połowy na wina, miody, nalewki , a od połowy na piwa, przez to wszystko do odszukania, jak by była potrzeba .
Jedna kartka jest wystarczająca na całość informacji łącznie z butelkowaniem.
Offline
Opisy do ilu nastawów zmieścisz na takiej karteczce?
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Ja szczegółowych notatek nie robię. Tylko obliczenia przy projektowaniu wina. I jakie drożdże dałem. Nie piszę, że np dn 4.12.2017 o godz 11.55 dokonałem zlania wina z nad osadu.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Offline
Opisy do ilu nastawów zmieścisz na takiej karteczce?
Jeden opis jedna kartka po prawej stronie kalendarza, ewentualnie jak się nie mieści to przechodzę na lewą, wystarcza na nawet bardzo dokładny opis, nawet z dokładnym określeniem ile butelek, gdyż czasami na jednym winie wprowadzam modyfikacje, które też opisuję .
Offline
Od 2018 roku bardziej profesjonalnie wezmę się za notowanie, kalendarz to doskonały sposób.
Offline
Tym bardziej jak już opisujesz balon lub butelkę to zawsze masz rocznik, a kalendarz jest z danego roku.
Offline
O, wina możesz nastawiać teraz i jeden kalendarz nie wystarczy. Dlatego można proces opisywać na naszym forum, razem z wnioskami przy degustacji..Będzie fajna lektura..
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Na forum tak ku zadowoleniu potomności:D, ale w tajnym kalendarzyku jest łatwiejsze w odszukiwaniu .
Offline
Ja prowadzę notatki, co roku dla każdego z win a wygląda to tak mniej więcej
Tak młody jak dziś nie będziesz już nigdy!
Offline
Fajnie, doznania smakowe też potem opisujesz?
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Tak następne wpisy są, kiedy odciąg robiony, kiedy butelkowane, nawet powiem szczerze, że zapisuję jak szybko schodzi
Tak młody jak dziś nie będziesz już nigdy!
Offline