Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
Skład:
Miód wielokwiatowy 4,5 litra
Woda 9 litrów
Imbir 100 g
Skórka z dwóch cytryn, bez albedo
Sok z trzech cytryn
Pożywka Activit - I rata-6,75g, II rata-6,75
Pożywka DAP - I rata-5 jedna saszetka,40g II rata-2,70g
Drożdże Bayanusy G995 10g
Sposób postępowania:
Brzeczka + imbir w cienkich plasterkach + skórka i sok - napowietrzana 1,5 godziny po czym dodano uwodnione drożdże.
Przez pierwsze trzy dni codziennie napowietrzano po 1,5 godziny.
Blg brzeczki 35*, po zejściu o 10* dodano druga partie pożywek (po 4 dniach od startu fermentacji).
Po miesiącu blg 7,5, po następnych dwóch miesiącach 6blg i tak jest do tej pory a miodek ma rok i miesiąc.
Offline
Imbir w proszku może być?
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Raczej nie bo może być problem z klarowaniem.
Offline
Co to znaczy napowietrzać imbir przez 1.5h?
Offline
TomSki - napowietrza się brzeczkę a nie sam imbir .
Offline
A oto opinia Bogi'ego na temat tego miodku:
.
"Otrzymałem ten miodek, to mogę ocenić.
W zapachu kwaśna, kiszona cytryna, czy limonka nawet, bardzo egzotycznie, imbir wyczuwalny, ale na granicy braku poznania, a nawet gniezna. W nucie dolnej drożdżowo i kwaśno. Jak na razie jestem bardzo na tak. W smaku słodki, przyjemnie matowo-ziemisty, i naturalnie imbirowy, ale imbir krócieńki, za to to do głosu dochodzi kwaśna cytryna. Cytryniak jak najbardziej, cytrusiak.
5/5 bo 100% niespotykaności"
Offline
Gratuluję.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
W sumie też jestem zadowolony, choć się nie spodziewałem, ale Boguś nie ściemnia i jak mu smakuje to jest OK, zresztą prosiłem go o to by recenzja była rzetelna bez ściemniaj, nawet jak by miało boleć, bo to inspiruje.
Offline
Strony: 1