Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
Mam pytanie czy ktoś z Was robił wino z młodych pędów sosny? Nigdy takiego nie robiłem i nie wiem czy warto. Czytałem, że takie wino niektórym smakuje, ale po jakimś czasie staje się niepijalne z powodu posmaku deski. Wiem, że ile ludzi tyle opinii, ale może ktoś robił takie wino i częstował innych.
Tak młody jak dziś nie będziesz już nigdy!
Offline
http://winoswojskie.blogspot.com/2014/0 … sosny.html ponoć się da
Offline
Wina nie robiłem, tylko syrop, wino podobno idzie terpentyną, gdzieś tak czytałem.
Offline
Chyba się skuszę i na wiosnę nastawię, w jakim dymionie 15L na próbę. Bo syrop i nalewkę to na bank zrobię na wiosnę, jak co roku.
Tak młody jak dziś nie będziesz już nigdy!
Offline
Trzeba znaleść jakiś sprawdzony przepis. Ciekawe czy wystarczy pędy zalać ciepłą wodą, potem je fermentować tydzień, a po tygodniu oddzielić od nastawu..
Na pewno trzeba dodać do nastawu soku z cytryny albo kwasku..
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Survivalowcy z takich pędów robią herbatkę, ponoć ma sporo witaminy c.
Offline
Sosna właściwości: co zawiera sosna
Sosna właściwości: pączki i pędy sosny wykazują działanie wykrztuśne i odkażające, dlatego stosuje się je przy chrypce, katarze, kaszlu czy bólu gardła. W przypadku tych dolegliwości sprawdzi się zwłaszcza syrop z młodych pędów sosny. Zawarty w nim olejek eteryczny udrożni drogi oddechowe, a witamina C i gorycze – wzmocnią organizm.
Właściwości sosny są także wykorzystywane w leczeniu schorzeń dróg oddechowych. W tego typu schorzeniach pomoże olejek sosnowy do inhalacji. Taki olejek z sosny zalecany jest również do wcierań rozgrzewających w bólach reumatycznych i nerwobólach. Podobne zastosowanie ma spirytus wytwarzany na bazie bursztynu, który wykorzystuje się także jako środek uspokajający. Z kolei dziegieć sosnowy ma zastosowanie w leczeniu dolegliwości skórnych, zaleca się go w grzybicach skóry, liszajach i łojotoku.
https://www.wymarzonyogrod.pl/zakladani … _2973.html
Sosna zwyczajna – sposób użycia
Sosna zwyczajna posiada bardzo bogate spektrum zastosowań w lecznictwie. Do najczęściej praktykowanych form jej użycia wymienia się:
– liczne i różnorodne przetwory z sosny,
– napar,
– syrop.
Odwar -Przygotowanie odwaru z pędów sosny należy rozpocząć od zerwania młodych pędów i dokładnego ich rozdrobnienia. Następnie należy zalać je wodą w garnku lub mlekiem w ilości około 1 szklanki i delikatnie podgrzewać na małym ogniu. Podgrzewać na wolnym ogniu przez 2 -3 minuty, nie dopuszczając do wrzenia. W kolejnym kroku odstawiamy wywar pod przykryciem do zaparzenia, następnie odcedzamy. Pijemy po 3 – 4 łyżki odwaru kilka razy dziennie jako środek wykrztuśny w przypadku kaszlu, w przeziębieniu lub zapaleniu oskrzeli.
Napar z igliwia sosnowego – dwie łyżki dokładnie umytych rozdrobnionych igieł sosny należy zalać szklanką wrzącej wody. Odstawiamy pod przykryciem do zaparzenia, po ostygnięciu odcedzamy. Napar zaleca się stosować bezpośrednio po jego przygotowaniu.
Syrop sosnowy – ½ szklanki świeżych, drobno posiekanych pączków sosnowych zalewamy w słoiku szklanką naturalnego miodu. Odstawiamy na 7 dni, aż pączki puszczą sok. Przechowujemy w lodówce. Pijemy syrop po jednej łyżce 3 razy dzienni. Syrop jest szczególnie zalecany przy zapaleniu gardła i chrypce, przeciw kaszlowo. Można stosować u dzieci.
Miód sosnowy – l kg młodych pędów sosny zerwanych wiosną zalewamy w garnku czterema litrami wody i gotujemy na małym ogniu przez ½ godziny. Podczas gotowania garnek musi być zawsze przykryty, ponieważ olejki sosnowe szybko się ulatniają. Odstawiamy na 24 godziny do naciągnięcia, następnie odcedzamy. Do odwaru dodajemy l kg cukru i gotujemy stale mieszając do zgęstnienia. Przelewamy uzyskany miód do słoików, zamykamy szczelnie zakrętką, pozostawić słoiki do góry dnem do zupełnego ostygnięcia pod kocykiem. Taki miód jest doskonałym domowym lekarstwem łagodzącym kaszel.
Źródło: http://www.zdrowyportal.org/1416/sosna- … ob-uzycia/
Przepis na wino z pędów sosny w linku:
http://winoswojskie.blogspot.com/2014/0 … sosny.html
Jak przygotować pędy do wyrobu wina?
Pędy obieramy z brązowych łusek, to zabieg konieczny ponieważ łuski zawierają żywice, płuczemy wodą i suszymy. Tniemy pędy na długość od 1cm do 2 cm i wrzucamy do słoja, zalewając go przygotowanym syropem. Drożdże jakich należy użyć- Tokay, oczywiście drożdżą zapewniamy również pożywkę. Po upewnieniu się, że wino przestało fermentować, dodajemy środki klarujące i odstawiamy do wyklarowania się na miesiąc czasu. Na tym etapie zanim będziemy butelkować nasze wino swojskie z pędów sosny, należy je doprawić, do odpowiedniej słodkości, dodając 0,5kg(wedle uznania) rozpuszczonego cukru ponieważ wytrawne wino z pędów sosny jest raczej dla smakoszy, natomiast słodka wersja tego trunku potrafi koić podniebienie wielu amatorów wina swojskiego.
Przepis na 10 litrów wina.
wino 9% - 9,5% wino 12% wino 17%
3 kg pędów sosnowych 3,25 kg pędów sosnowych 3,5kg pędów sosnowych
9l wody 8,5l wody 8l wody
2,0 + 0,5 kg cukru 2,5 + 0,5 kg cukru 3,2 + 0,5 kg cukru
3g pożywki 4g pożywek 4g pożywki
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Dzięki miód sosnowy ciekawy pomysł zrobię po nowym roku dostęp mam duży do surowca
Offline
Czemu Zbyszku myślisz, że tylko tydzień trzeba trzymać te pędy w nastawie? Ja wszystkie owoce, i inne dodatki trzymam w nastawie tak długo aż nie przestanie „bulkać” w rurce fermentacyjnej i wtedy przelewam i odrzucam owoce. Tak samo myślałem zrobić z pędami sosny.
Tak młody jak dziś nie będziesz już nigdy!
Offline
Tak kombinuje, nie wiem jak ekstraktywność odbije się na smaku..Jakie będzie to wino po roku?
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Plan jest taki. Jak zrobić wino z pędów sosny to dla mnie jak zwykle mocne. Zgodnie w twoim postem u góry proporcje będą 3,5kg pędów + 8L wody + ok. 4kg cukru i fermentować myślę z pędami do ostatniego bulgnięcia w rurce.
Tak młody jak dziś nie będziesz już nigdy!
Offline
Musimy poczekać do wiosny i spróbować. Na pewno to będzie zdrowe..
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Nie wiem, kiedy zbierać pędy sosny można u Was, ale u mnie dopiero w maju a nie raz w drugiej połowie maja jak wiosna zimna. Pamiętać trzeba żeby nie za długie te pędy sosny były tak do 8cm to max.
Tak młody jak dziś nie będziesz już nigdy!
Offline
U nas pewnie ze 2 tygodnie wcześniej.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Witam
Ja pędy sosnowe zalewam spirytusem 70% na 3 tygodnie.Potem odcedzam i dodaję miód z cytryną. Cytryna bez albeda. Robiłem tez z szyszek sosnowych ,ale na jesieni , mają mało aromatu- tak że się nie opłaca..
W Maju rwie liście z czarnej porzeczki, czerwonej porzeczki, brzozy, jeżyny. Wszystko mieszam i susze w ciemnym miejscu na herbatkę.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline
Strony: 1