Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
Jest to wino które robię co roku i moim zdaniem zestaw ziół został dobranyu bardzo dobrze, jedyną modyfikacją którą zrobiłem to dodaję nieco piołunu ale to to dla tego że ja lubię goryczkę więc ci co jej nie lubią powinni zrezygnować z tego dodatku ( w przepisie oryginalnym go niema).
Skład - na 15 litrów:
- Ryż 3 kg płukany kilkunastokrotnie (ważne dla szybkiego klarowania)
- Rodzynki 0,5 kg sparzone wrzątkiem
- Cukier ~5 kg sumarycznie
- Woda 13 litrów sumarycznie
- Kwasek cytrynowy 60 g
- Pożywka - Kombi 7 g
- Drożdże - Fermivin LS2 - saszetka
- Zestaw ziół
--- Goździk 15 szt.
--- Ziele angielskie 15 szt.
--- Pieprz czarny 22 szt.
--- Cukier waniliowy 4 saszetki
--- Gałka muszkatołowa 2 łyżeczki
--- Imbir mielony 2 łyżeczki
--- Tymianek 2 łyżeczki
--- Bazylia 1,5 łyżeczki
--- Cynamon mielony 1,5 łyżeczki
--- Kurkuma 3 łyżeczki
--- Korzeń arcydzięgla 2 łyżeczki
--- Piołun 0,5 łyżeczki (dodatek w/g mojej inwencji)
Ryż wypłukano, rodzunki sparzono wrzątkiem trzy krzotnie (celem usunięci oleju), dodano pozostałe składniki wina, uwodniono drożdże i dodano do nastawu. Wino do pierwszego zlania pracowało przez 1,5 miesiąca z sukcesywnym dodawaniem cukru, ważne jest aby codziennie mieszać bo ryż może zamienić się w beton, a wino z betonu jest takie sobie .
Po kilkukrotnym zlewaniu uzyskano wino ~17,5% z końcowym blg na poziomie 3,5*.
Wino klaruje śię szybko, ale trzeba pamiętać o dobrym wypłukaniu ryżu w zimnej wodzie.
Offline
Jak Ci smakuje takie wino?
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Bardzo i nie tylko mnie, "spijacze" stwierdzili że niezłe .
Offline
Wino wychodzi rewelacyjne, zrobiłem je w zeszłym roku w dwóch wersjach, białe 10l i czerwone 15l. W rodzinie i wśród znajomych opinie są takie że mogliby pić tylko takie.
Offline
Niezłe rekomendacje.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Najważniejsza czynność przy tym winie to płukanie ryżu, reszta jak przy wszystkich winach, aa poza mieszaniem ryżu, dlatego to wino najlepiej zrobić w wiadrach, łatwy dostęp i bezpieczne mieszanie.
Offline
Ja ryż płuczę 15 razy..Potem wino z ryżu nie jest "opalizujące".
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Kolejna porcja ryżowego wg Skrzycha poszła w butelki...:
Na zdjęciu jest też mieszaniec dr z głogiem II nastaw.
Po zabutelkowaniu:
Offline
Coś pieknego
Offline
Te butle z uchwytem to jaką mają pojemność?
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Zbyszku widać na oko 5L ?
Tak młody jak dziś nie będziesz już nigdy!
Offline
Miałem takie podejrzenia, ale na oko nie widać..
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Te butle z uchwytem to jaką mają pojemność?
Zbyszek to pospolite 5l damy, 3-4 miesiące przed butelkowaniem z wielkich balonów przelałem do takich mniejszych, wino szybciej się odgazowuje i dokładnie widać czy wino coś jeszcze zrzuca, jak widać ryżowiec był zlewany aż 6 razy... ( błąd w zlewaniu, wężyk mi się omsknął )
Offline
Ja też przelewam wino do coraz mniejszych butli, na koniec mam 5 i 2,5 litra.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
To chyba normalna praktyka, bo po kilku zlewaniach trzeba trzymać w pojemnikach pod korek, i po prostu objętość się kurczy, a przyczyna kurczenia bywa bardzo różna .
Offline
na koniec mam 2,5 litra.
Na koniec wolę butelkować w 0.7l , po 2.5l bardziej bolała by mnie głowa...
Offline
Zibi napisał/a:na koniec mam 2,5 litra.
Na koniec wolę butelkować w 0.7l , po 2.5l bardziej bolała by mnie głowa...
![]()
![]()
Źle się wyraziłem, 2,5 litra to ostatnie naczynie do klarowania. Jako większa butelka też by się nadawało. Z czym jeszcze robiliście wina ryżowe?
Ja z ziołami prowansalskimi, z imbirem, ze śliwką.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Ja robiłem z śliwkami suszonymi i robi się z żurawiną suszona.
Offline
Źle się wyraziłem
Zibi spokojnie, dobrze się wyraziłeś, to żarcik
W tym roku jak nastawię to połączę z kilkoma winami których po siarkowaniu nie dosładzałem, będę miał na pewno kilka wersji dla porównania, pomieszam np 50/50 tak żeby próbka miała przynajmniej 5l
Ostatnio edytowany przez TomSki (2017-12-24 11:45:39)
Offline
Daj przepis na to Twoje ryżowo/malinowe skoro takie dobre.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Przepis jest ogólnodostępny, różnicą jest dodanie soków z porzeczki, wiśni sokówki, jeżyny bezkolcowej i maliny. Można dodać zwykłego soku z malin dla koloru.
Offline
Strony: 1