www.domowawinnica.4ra.pl

Nie jesteś zalogowany na forum.

Ogłoszenie

Domowa winnica. Forum winiarzy i miodosytników. Uprawa winorośli. Domowa produkcja i przepisy na wino, nalewki, piwo, miody i inne specjały. Domowy alkohol w prawie każdej postaci.

#1 2017-12-15 20:57:29

grzechu
User
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 394
AndroidChrome 58.0.3029.145

Napoleonek

Jest to pyszne ciasto, ale niestety bardzo czasochłonne.

Ciasto:

- 1 śmietana Kesemka
- 0,5 szkl. tłuszczu
- 0,5 szkl. cukru
- 1 łyżeczka sody
- 3 jajka
- ok. 0,5 kg mąki

Wszystkie składniki wymieszać w misce i zagnieść. Ciasto nie może być zbyt twarde. Włożyć ciasto na pół godziny do lodówki.
Uformować wałek i podzielić na 10-12 części. Każdy kawałek rozwałkować na cienki placek na tortownicę (tak jest wg przepisu; teraz robimy na zwykłą blachę).
Podczas wałkowania obficie podsypywać mąką.
Placki piec ok. 5-7 minut na brązowy kolor.


Krem:

- 4 łyżki mąki
- 2 jajka
- 1,5 szkl. cukru
- aromat waniliowy (może być inny)
- 1,5 kostki margaryny/masła
- 1 litr mleka

Z mąki, jajek, cukru i aromatu rozróżnić w szklance mleka budyń.
Pozostałe mleko zagotować i wlać budyń mieszając, aby nie powstały grudki.
Do przestygniętego budynku stopniowo dodawać margarynę/masło i miksować.
W tortownicy/blasze układać placki przekładając je kremem aż do ostatniego ciastka.

Offline

#2 2017-12-16 03:46:05

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,604
Windows 8.1Chrome 62.0.3202.94

Odp: Napoleonek

Może kiedyś spróbuję.. [dblpt]mrgreen[dblpt]


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#3 2017-12-16 09:19:57

kuba
Moderator
Skąd: Nad Zalewem Szczecińskim
Dołączył: 2017-11-17
Liczba postów: 1,497
Windows VistaChrome 49.0.2623.112

Odp: Napoleonek

Fajny przepis, ale zupełnie nie dla mnie zbyt pracochłonny, po pierwszym plasterku rozwałkowywanego ciasta szlak by mnie trafił [dblpt]D.

Offline

#4 2017-12-16 09:26:23

grzechu
User
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 394
AndroidChrome 58.0.3029.145

Odp: Napoleonek

To i tak dobrze. Ja nie mam cierpliwości nawet do jednego placka. Bo musi być cieniutkie.

Offline

Użytkowników czytających ten temat: 0, gości: 1
[Bot] ClaudeBot

Stopka

Forum oparte na FluxBB 1.5.7

Darmowe Forum
historymenerges - pro-staty - archiwa - spn - polo6n6n2