Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
Jest to pyszne ciasto, ale niestety bardzo czasochłonne.
Ciasto:
- 1 śmietana Kesemka
- 0,5 szkl. tłuszczu
- 0,5 szkl. cukru
- 1 łyżeczka sody
- 3 jajka
- ok. 0,5 kg mąki
Wszystkie składniki wymieszać w misce i zagnieść. Ciasto nie może być zbyt twarde. Włożyć ciasto na pół godziny do lodówki.
Uformować wałek i podzielić na 10-12 części. Każdy kawałek rozwałkować na cienki placek na tortownicę (tak jest wg przepisu; teraz robimy na zwykłą blachę).
Podczas wałkowania obficie podsypywać mąką.
Placki piec ok. 5-7 minut na brązowy kolor.
Krem:
- 4 łyżki mąki
- 2 jajka
- 1,5 szkl. cukru
- aromat waniliowy (może być inny)
- 1,5 kostki margaryny/masła
- 1 litr mleka
Z mąki, jajek, cukru i aromatu rozróżnić w szklance mleka budyń.
Pozostałe mleko zagotować i wlać budyń mieszając, aby nie powstały grudki.
Do przestygniętego budynku stopniowo dodawać margarynę/masło i miksować.
W tortownicy/blasze układać placki przekładając je kremem aż do ostatniego ciastka.
Offline
Może kiedyś spróbuję..
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Fajny przepis, ale zupełnie nie dla mnie zbyt pracochłonny, po pierwszym plasterku rozwałkowywanego ciasta szlak by mnie trafił .
Offline
To i tak dobrze. Ja nie mam cierpliwości nawet do jednego placka. Bo musi być cieniutkie.
Offline
Strony: 1