Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
Pils Czeski 12* (warka nr 74)
Opis:
Piwo jasne dolnej fermentacji, trzykrotnie chmielone, z wyraźną nutą słodową pochodzącą z słodu pilzneńskiego. Orzeźwiające, średniej treściwości, idealne do biesiadowania z przyjaciółmi. Przykładem takiego piwa jest Pilsnera Urquella.
Jest to jedno z najbardziej pracochłonnych piw jakie robiłem.
Zasyp:
- Słód Pilzneński Viking Malt - 3,6 kg
- Słód Monachijski Jasny Steinbach - 0,7 kg
Chmiel:
- Saaz 5,56% - 150 g
Drożdże:
- Brewferm Lager
Zacieranie:
Woda 14 l
Zasyp słodów do zimnej wody ->32* 10 min
- 52* -> 10 min
- dekokt 1/3 gęstego
-- 62* -> 10 min
-- 72* -> 15 min
-- do wrzenie ->15 min
- łączymy dekokt z pozostałą warką
- 63* -> 15 min
- dekokt 1/3 gęstego
-- 72* -> 10 min
-- do wrzenia -> 15 min
- łączymy z pozostałą warką
- 72* -> do NPJ 30 min
- 76* -> 5 min
Filtracja i wysładzanie:
Woda 16 l -> 76* w dwóch ratach
Chmielenie:
Gotowanie 120 min
- chmiel Saaz - 50 g -> 120 min
- chmiel Saaz - 50 g -> 30 min
- chmiel Saaz - 50 g -> 1 min
Uzyskano 21 litrów, 13,2 Brix
.
Fermentacja:
- burzliwa - 10 dni -> 10*
- cicha - 12 dni -> poniżej 7*
Offline
Lechu a w jaki sposób uzyskujesz do fermentacji potrzebną temperaturę 10*C czy 7*C?
Tak młody jak dziś nie będziesz już nigdy!
Offline
Podobnie jak Mrzon mam lodówkę ze sterownikiem temperaturą (coprawda to nie dokładnie sterownik, tylko taki włączacz/wyłączacz czasowy - ustawiony w cyklu całodobowym), oczywiście z termometrem wprowadzonym poprzez sondę do nastawu.
Offline
Dzięki za odpowiedz. No widzę że trochu trzeba mieć sprzętu i wiedzy do robienia browarków.
Tak młody jak dziś nie będziesz już nigdy!
Offline
Wiedzę to można pozyskać bez problemów, a jeżeli chodzi o sprzęt to pomalutku, nie od razu Kraków zbudowano, do prostych piw potrzeba go niewiele.
Offline
Strony: 1