Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
India Pale Ale 14* (Warka 75)
Opis:
Angielskie pale ale w wersji eksportowej na bazie polskich chmieli. Pierwotnie powstało na potrzeby zaopatrywania Anglików w Indiach, stąd nazwa. Piwo, celem przedłużenia jego trwałości, jest bardziej ekstraktywne i mocniej nachmielone niż tradycyjne pale ale. Kolor tego piwa jest zazwyczaj bursztynowy, pomarańczowy. Zapach kwiatowy, może być owocowy, ale też i słodowy, może być lekko karmelowy. W smaku chmielowo gorzkie, słodowość jednak też dość wyrazista. Przedstawiciele gatunku to m.in. Samuel Smith's India Ale oraz Meantime India Pale Ale.
Zasyp:
Słód Pilzneński (VM) - 1,4 kg (3,2-4,2 EBC)
Słód Monachijski (Strzeg.) - 1,3 kg (14-22 EBC)
Słód Pale Ale Zero (VM) - 2,0 kg (5-7,5 EBC)
Słód Karmelowy (VM) - 0,4 kg (30 EBC)
Chmiele:
Magnat 12,5 aa - 45 g
Lubelski 4,0 aa - 40 g
Drożdże:
Danstar Nottingham
Zacieranie:
Woda 16 litrów
- 54* ->10 min
- 68*- 63*C -> do PJN (60 min)
- 76* -> 10 min
Wysładzanie:
Woda 14l -> 76*, wysładzanie dwustopniowe.
Chmielenie:
Gotowanie 60 min
- chmiel Magnum -> 60 min
- chmiel Lubelski -> 5 min
Fermentacja:
Burzliwa 7 dni
Cicha 14 dni
Uzyskano 21,5 litra, 15 brix
Cd nastąpi
Offline
Widzę że pomiary już w Brixach i jak jest wygoda?
Offline
Tak, lecz mam pytanie w jakiej temperaturze wkraplasz na pryzmat, czy można gorące czy jednak schładzasz do pokojowej .
Offline
moze byc gorace wiekszosc ma ATC. Pozatym jak dajesz 2 krople to temp praktycznie od razu spada wiec pomiar jest ok
Offline
Mrzon kiedy będziesz z powrotem bo bym chciał pogadać trochę, a tak na odległość to tak głupio .
Offline
Strony: 1