Nie jesteś zalogowany na forum.
Przepis z książki przepis z książki Jana Cieślaka .
Wino jeżynowe stołowe.
1.Moc wina 12 %,ilość roztworu cukrowego na 1 litr moszczu 0,75 l,ilość cukru w roztworze cukrowym 300g. Ilość nastawu otrzymanego z 1 litra moszczu 1,75 l. Ilość kwasu na 1 litr moszczu 4g.
2.Moc wina 13 %,ilość roztworu cukrowego na 1 litr moszczu 0,75 l,ilość cukru w roztworze cukrowym 330g. Ilość nastawu otrzymanego z 1 litra moszczu 1,75 l. Ilość kwasu na 1 litr moszczu 4g.
3.Moc wina 14 %,ilość roztworu cukrowego na 1 litr moszczu 0,75l,ilość cukru w roztworze cukrowym 360g. Ilość nastawu otrzymanego z 1 litra moszczu 1,75 l. Ilość kwasu na 1 litr moszczu 4g.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Przepis z książki przepis z książki Jana Cieślaka ...
Wino jeżynowe mocne.
1.Moc wina 15 %,ilość roztworu cukrowego na 1 litr moszczu 0,5 l,ilość cukru w roztworze cukrowym 330g. Ilość nastawu otrzymanego z 1 litra moszczu 1,5 l. Ilość kwasu na 1 litr moszczu 4,3 g.
2.Moc wina 16 %,ilość roztworu cukrowego na 1 litr moszczu 0,5 l,ilość cukru w roztworze cukrowym 355g. Ilość nastawu otrzymanego z 1 litra moszczu 1,5 l. Ilość kwasu na 1 litr moszczu 4,3 g.
3.Moc wina 17 %,ilość roztworu cukrowego na 1 litr moszczu 0,5l,ilość cukru w roztworze cukrowym 380g. Ilość nastawu otrzymanego z 1 litra moszczu 1,5 l. Ilość kwasu na 1 litr moszczu 4,3 g.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
W tym roku zrobiłem 10 l wina z jeżyny bezkolcowej, naczytałem się że samo jest puste w smaku więc dolałem do niego 1/5 soku z aronii i 2l soku z jabłek, po zasiarkowaniu i na razie bez słodzenia wino pachnie i smakuje fajnie. Pracowało sporo dłużej niż 6 tygodni, widać po połączeniu drożdżaki miały co zjadać...
Offline
Puste w smaku..Ja bym tak o winie z jeżyn nie powiedział. Do tegorocznego nastawu dodawałem goździki..
Fermentowałeś w miazdze?
Ja robię wina albo z jeżyny falistej, tej występującej powszechnie, a w tym roku pierwszy raz robiłem z jeżyny popielicy. Tez bardzo dobra na wino. Wino ma mocniejszy kolor choć owoce ma niebieskie.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Tak, 2 tygodnie fermentowałem w miazdze, potem wycisnąłem owoce ( prasą do ziemniaków ) Co do pustości wina, taką opinię przeczytałem w sieci...
Offline
Może jest puste jak dasz 2 litry owoców na 10 litrowy nastaw? Ja na baniak 19 litrowy w tym roku dałem 11 litrów owoców..Bywało że robiłem bez wody.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Wody też nie dodawałem, poza sokiem z jabłek nie ma tam innych płynów.
Offline
No to na pewno masz świetne..
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Na 10 l balon miałem z 8 l samego soku z jeżyn, teściowa ma kilka wielkich krzaków więc po zrobieniu przez nią pysznych dżemów miałem owoców pod dostatkiem.
Wiadomość dodana po 23 h 46 s:
Chciałem zobrazować wykonanie wina z jeżyny bezkolcowej:
Jeżyny po zebraniu przepłukałem wodą i wsadziłem do wiadra fermentacyjnego.
Wszyscy wiedzą że śpiewające... nie załatwiają się w wyznaczonych miejscach i trzeba nasz materiał na wino zdezynfekować ( po siarkowaniu owoców drożdże dodajemy na następny dzień)
Następnie delikatnie rozgniatamy owoce:
Dodajemy pekto, będzie się ładnie klarowało i owoce oddadzą nam więcej soku:
Po tych zabiegach wiadro zamykamy, w rurkę wlewam zawsze wódkę, na koniec rurki wata i w odlanym soku na start dodałem 1 kilogram cukru.
Wino mam już oddzielone od owoców, zasiarkowane i czeka na 1 zlanie.
Offline
Na dzikusach robisz?
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Offline
Wszyscy wiedzą że śpiewające... nie załatwiają się w wyznaczonych miejscach i trzeba nasz materiał na wino zdezynfekować ( po siarkowaniu owoców drożdże dodajemy na następny dzień)
Do nastawu dodałem drożdże aktywne tokayer cobra, zostały mi z ubiegłego roku, wino wyjdzie dość mocne
Offline
Ciekawe drożdże, ile dociągają %?
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
https://www.malinowynos.pl/produkt/3342 … obra-tokay
To te drożdże, podczas dzielenia cukru na 5 dolewek, pewnie sporo, na pewno więcej niż 18%...
Offline
Sacharomycces cerevisiae - to bayanusy..Tylko inna nazwa..U mnie rekord bayanusów w winie jeżynowym ponad 20%..
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Oczywiście na opakowaniu wprowadzają w błąd. Sacharomycces cerevisiae nie dają win mocnych max 15%. To bayanusy.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Offline
Dlatego jak je uśmiercam to na każde 10 l wina daję gram piro i do całości dla "pewności dodaję 1.5 grama piro... w innym wypadku łopata i gonitwa drożdży po podwórku
Trzeba zabić raz a dobrze, wino z głogu wznowiło fermentację po pół roku... wino z 2016
Offline
Czyli to potwierdza, że to bayanusy.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Offline
Bayanusy nie są złe, wyciągają z owoców wszystko co najlepsze, szybko i dokładnie. Mocne wino lepiej się przechowuje, jest odporniejsze na zakażenia. Oczywiście nie są dobre do każdego wina, ale jeżyny, DR, wiśnie, czarna porzeczka spokojnie można..
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Witam
Ponad 20 lat temu robiłem wino z jeżyn bezkolcowych dodatek żurawina.. Bez żadnych dodatków bez drożdży, bez pożywki. Tylko owoce i, na koniec przed założeniem rurki fermentacyjnej dałem syrop cukrowy. Woda gotowana. Butla duża 45 litrów stała w przybudówce do przymrozków. Potem w komórce. Gdzieś osiem miesięcy może i, więcej stała. Już nie pamiętam. Wino było rewelacyjne. Z kolegą żeśmy go robili. Tak jak kiedyś dziatki robili.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline
Witam
Ponad 20 lat temu robiłem wino z jeżyn bezkolcowych dodatek żurawina.. Bez żadnych dodatków bez drożdży, bez pożywki. Tylko owoce i, na koniec przed założeniem rurki fermentacyjnej dałem syrop cukrowy. Woda gotowana. Butla duża 45 litrów stała w przybudówce do przymrozków. Potem w komórce. Gdzieś osiem miesięcy może i, więcej stała. Już nie pamiętam. Wino było rewelacyjne. Z kolegą żeśmy go robili. Tak jak kiedyś dziatki robili.
Ojciec robił podobnie, ja czasami nadal robię wina bez drożdży (z jeżyn). Pożywki nie dawałem nigdy. Moim zdaniem jest zbyteczna.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Witam
Zibi - To wino leżało na regałach może z 3 lata. Bo tak pomału z kolegą popijaliśmy. Pewnego razu przyszło 2 kolegów popiliśmy tego wina chyba z4 butelki wypiliśmy oni mieli dość. Ja jako gospodarz to dużo mniej. Długo wspominali mnie. Jeden mieszka w Niemcach a, jak ja byłem w Niemcach a, spotkałem go to nie mógł na chwalić jakie dobre było. Jak popił to spał u mnie. Żona przyszła z pracy i, bardzo była zdziwiona co jest grane.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline
Ja wczoraj odkryłem, że owoce spadają.
Zebrałem wszystko czarne, 1700g. Dodałem 700g cukru, 3l wody i trochę osadu z nastawu porzeczkowego.
Na krzakach dojrzewa dalsze z 5kg. Co począć?
Offline
Zbieraj i dosyp do tego nastawu, albo zrób kolejny.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Nastaw chce zwiedzić moje mieszkanie. Trzymajcie kciuki za tę noc
Offline
A w czym trzymasz, bo jeszcze chcesz dołożyć owoce (pisałeś wcześniej). w każdym razie kciuki trzymam
Offline