Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
Marek Kondrat - o polskich winach, winnicach i winiarstwie:
Nie posiadamy tej Planety na własność... jedynie czasowo wypożyczyliśmy ją od naszych dzieci - i winniśmy zwrócić im ją w dobrym stanie.
Offline
Marek Kondrat: Bez alkoholu człowiek słabo znosi życie.
Fajny wywiad.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Bardzo ciekawe refleksje znanego enologa o polskim winiarstwiehttps://www.youtube.com/watch?v=myRtqDh … 9A1Km7A_S0
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Offline
Odradzanie się starych technik winiarskich:
https://translate.google.com/translate? … rev=search
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Offline
Ciekawy filmik.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Offline
Ile jest wina w winie?
https://www.onet.pl/?utm_source=www.win … 09&utm_v=2
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Offline
Fajny artykuł, oto fragment:'
" Ile wina jest w winie? Okazuje się, że niewiele. W trunkach produkowanych na masową skalę znajdziemy ulepszacze smaku, tekstury, kwasowości. Informacji o tym, co oprócz winogron i siarczynów znajduje się w butelce, nie przeczytamy na żadnej etykiecie. A może trafić tam wiele zaskakujących i szkodliwych dla zdrowia dodatków. Jakich? Wyjaśnia Michał Więckowicz, wine coach, absolwent WSET London Wine & Spirit School.
Masowa produkcja wina przypomina masową hodowlę zwierząt. Chodzi w niej o dostarczenie na rynek jak największej ilości wystandaryzowanego produktu, który będzie akceptowalny dla konsumentów. Aby tak było, używa się stabilizatorów, konserwantów, dodatków, które sprawiają, że wino ma określone cechy
Dodatki mogą powodować niepożądane reakcje organizmu na tle alergicznym. Bóle głowy, pokrzywka, astma, dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, takie jak bóle brzucha czy biegunki mogą być konsekwencją konsumowania win przetworzonych
Wielkie winnice badają oczekiwania konsumentów, np. dotyczące konkretnych szczepów czy kraju pochodzenia. Dostosowują produkt do tego, co zebrali w wywiadzie. Jeśli klient uważa, że wino z Chile jest pachnące, ciężkie, o wysokiej zawartości alkoholu – to takie będzie. Nawet jeśli trzeba je mocno podrasować"
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Wywiad z Wojciechem Bosakiem:
https://gazetakrakowska.pl/wojciech-bos … 6-13289528
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Offline
Strony: 1