www.domowawinnica.4ra.pl

Nie jesteś zalogowany na forum.

Ogłoszenie

Domowa winnica. Forum winiarzy i miodosytników. Uprawa winorośli. Domowa produkcja i przepisy na wino, nalewki, piwo, miody i inne specjały. Domowy alkohol w prawie każdej postaci.

#1 2017-10-26 11:14:52

vanKlomp
Winiarz
Skąd: Łódź
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 1,570
Windows 8.1Firefox 56.0

Szaptalizacja

W strefie uprawy winorośli A (do której to strefy należy także Polska) - dozwolone jest częściowe odkwaszanie moszczu, oraz "szaptalizacja" czyli dosładzanie moszczu przed fermentacją i to zarówno moszczem gronowym, skoncentrowanym moszczem gronowym jak i sacharozą. Przy czym dopuszczalna jest szaptalizacja podnosząca maksymalnie o 3% poziom potencjalnego alkoholu. Czyli że przy zastosowaniu  przelicznika wydajności fermentacji 16,83 g/l znaczy to, że do każdego litra moszczu można dodać maksymalnie 50,5 g cukru.  Zabieg szaptalizacji jest dozwolony tylko wówczas gdy naturalny poziom cukrów w moszczu gronowym nie pozwala na osiągnięcie min. 11,5% alkoholu (czyli w gorsze lata) i do tych właśnie 11,5% można "doszaptalizować".


Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.

Offline

#2 2017-10-26 11:49:23

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,604
Windows 7Firefox 56.0

Odp: Szaptalizacja

Czy dodanie rodzynek też podciągamy pod ten proces?


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#3 2017-10-26 11:55:35

vanKlomp
Winiarz
Skąd: Łódź
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 1,570
Windows 8.1Firefox 56.0

Odp: Szaptalizacja

To dotyczy win gronowych a do nich rodzynek się nie dodaje.


Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.

Offline

#4 2017-10-26 16:07:31

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,604
Windows 8.1Chrome 61.0.3163.100

Odp: Szaptalizacja

vanKlomp napisał/a:

To dotyczy win gronowych a do nich rodzynek się nie dodaje.

Myślałem o podniesieniu poziomu cukru przy pomocy rodzynek. Przynajmniej teoretycznie, bo skoro można minimalnie dosłodzić..


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#5 2017-10-26 16:13:00

vanKlomp
Winiarz
Skąd: Łódź
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 1,570
Windows 8.1Firefox 56.0

Odp: Szaptalizacja

Dopuszczalne dosładzanie moszczem gronowym, skoncentrowanym moszczem gronowym jak i sacharozą. Tak stanowią przepisy. Ale to dotyczy win na sprzedaż, na konkursy itp. Do własnego spożycia możesz i rodzynkami.


Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.

Offline

#6 2017-10-26 16:16:20

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,604
Windows 8.1Chrome 61.0.3163.100

Odp: Szaptalizacja

No i o to chodzi. Przy masowej produkcji wyszło by za drogo.


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

Użytkowników czytających ten temat: 0, gości: 1
[Bot] ClaudeBot

Stopka

Forum oparte na FluxBB 1.5.7

Darmowe Forum
porcelanowemotyle - mafiatown - teamvmtv - typoweforumklasy6d - tkd