Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
Były pytania o to wino więc z pamięci napiszę to i owo.
Burak 1 kg, kroimy w kostkę, wrzucamy do butli 2,5 litrowej, zalewamy wodą z cukrem, dodajemy MD.
Fermentuje bez problemu, cały cukier dawałem na trzy raty. Buraki w nastawie trzymałem 4 tygodnie.
Nastaw dobrze fermentuje, potem szubko się klaruje. Smak buraczany, jak ktoś lubi buraki to mu chyba podejdzie. Kolor rewelacyjny.
Nastaw zrobiłem malutki bo to eksperyment. Burak kosztował mnie w Biedronce złotówkę. Wino chyba najlepiej robić na półsłodkie.
Myślałem o buraku z jabłkami, ale to w razie nieurodzaju na inne owoce.
Wino z buraka jest bardzo zdrowe więc na pewno się przyda.
Tym winem poczęstowałem ekipę wymieniającą mi bojler w kotłowni. Byli zaskoczeni że jest takie wino, stwierdzili że
niezłe. Może przez grzeczność.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Tylko raz zrobiłeś takie wino z buraka.
Offline
Chyba raz. Zdrowe to. Super kolor. Smak bardzo buraczany. Koszty znikome.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Znaczy nie warto sobie głowy zawracać burakami. Buraki strasznie lubią kury dziobać.
Pozdrawiam Gliwice.
Offline
Buraka łatwiej potrzeć.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Strony: 1