Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
Owoce po zważeniu należy przebrać, usuwając gałązki, szypułki i inne zanieczyszczenia. Owoców z winogron NIE MYJEMY!!
Następnie owoce miażdżymy i pozostawiamy na macerację uprzednio siarkując. Dodanie do miazgi pirosiarczynu potasu w ilości 1 g na 10 kg owoców (można odmierzyć 1 g w strzykawce z wyjętym tłoczkiem, odpowiada to objętości 0,8 cm3). Zabieg ten polega na pozostawieniu miazgi owocowej na kilkanaście godzin w spokoju. Można dodać też pektopol, który umożliwi lepszy uzysk soku.
W zależności od koloru winogron fermentacja różni się.
Winogrona czerwone:
Przeprowadzenie fermentacji w miazdze:
Po 24 godzinach od zasiarkowania dodajemy silną matkę drożdżową, która przygotowaliśmy wcześniej. Teraz dostępne są drożdże aktywne, które nie wymagają robienia matki drożdżowej tylko się je uwadnia i po 20 min są gotowe.
Przykrywamy naczynie z miazgą kawałkiem czystej tkaniny,
Często mieszamy miazgę w naczyniu, tak aby nie dopuścić do powstawania na powierzchni „czapy” z owoców unoszonych przez dwutlenek węgla.
W miazdze fermentujemy 7-10 dni. Następnie odciskamy miazgę i moszcz przelewamy do balonu na dalszą fermentację, Balon zamykamy korkiem z rurką fermentacyjną.
Winogrono białe
Zasadnicza różnica polega na tym, że winogron białych nie fermentujemy w miazdze.
Po maceracji kilkugodzinnej wyciskamy sok i odstawiamy go do sedymentacji (oddzielenia soku od osadu)
Następnie sok przelewamy do balona i dodajemy drożdże.
Bardzo ważne jest jak najszybsze zasiarkowanie miazgi gdyż białe winogrono szybko się utlenia!!!
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Offline
Pestki białych winogron, mają dużo goryczy. A jak je jeszcze zmiażdżymy to masakra...Nawet jak ktoś lubi gorzkie wina niech nie przesadzi.
Nie lejcie wody do takiego wina..
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Kto mówi o miażdżeniu pestek? Nie wyciskamy w prasie o nacisku 5 ton.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Offline
Ktoś weźmie tłuczek to łatwo pestki zmiażdży..
Ja przecieram białe winogrona przez ściereczkę..Sok i drobinki przechodzą, reszta zostaje.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Strony: 1