www.domowawinnica.4ra.pl

Nie jesteś zalogowany na forum.

Ogłoszenie

Domowa winnica. Forum winiarzy i miodosytników. Uprawa winorośli. Domowa produkcja i przepisy na wino, nalewki, piwo, miody i inne specjały. Domowy alkohol w prawie każdej postaci.

#1 2017-10-26 12:20:16

vanKlomp
Winiarz
Skąd: Łódź
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 1,570
Windows 8.1Firefox 56.0

Wino gronowe krok po kroku

Owoce po zważeniu należy przebrać, usuwając gałązki, szypułki i inne zanieczyszczenia. Owoców z winogron NIE MYJEMY!!
Następnie owoce miażdżymy i pozostawiamy na macerację uprzednio siarkując. Dodanie do miazgi pirosiarczynu potasu w ilości 1 g na 10 kg owoców (można odmierzyć 1 g w strzykawce z wyjętym tłoczkiem, odpowiada to objętości 0,8 cm3). Zabieg ten polega na pozostawieniu miazgi owocowej na kilkanaście godzin w spokoju. Można dodać też pektopol, który umożliwi lepszy uzysk soku.
W zależności od koloru winogron fermentacja różni się.

Winogrona czerwone:

Przeprowadzenie fermentacji w miazdze:
Po 24 godzinach od zasiarkowania dodajemy silną matkę drożdżową, która przygotowaliśmy wcześniej. Teraz dostępne są drożdże aktywne, które nie wymagają robienia matki drożdżowej tylko się je uwadnia i po 20 min są gotowe.
Przykrywamy naczynie z miazgą kawałkiem czystej tkaniny,
Często mieszamy miazgę w naczyniu, tak aby nie dopuścić do powstawania na powierzchni „czapy” z owoców unoszonych przez dwutlenek węgla.
W miazdze fermentujemy 7-10 dni. Następnie odciskamy miazgę i moszcz przelewamy do balonu na dalszą fermentację, Balon zamykamy korkiem z rurką fermentacyjną.

Winogrono białe

Zasadnicza różnica polega na tym, że winogron białych nie fermentujemy w miazdze.
Po maceracji kilkugodzinnej wyciskamy sok i odstawiamy go do sedymentacji (oddzielenia soku od osadu)
Następnie sok przelewamy do balona i dodajemy drożdże.
Bardzo ważne jest jak najszybsze zasiarkowanie miazgi gdyż białe winogrono szybko się utlenia!!!


Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.

Offline

#2 2017-10-26 12:32:55

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,604
Windows 7Firefox 56.0

Odp: Wino gronowe krok po kroku

Pestki białych winogron, mają dużo goryczy. A jak je jeszcze zmiażdżymy to masakra...Nawet jak ktoś lubi gorzkie wina niech nie przesadzi.
Nie lejcie wody do takiego wina..


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#3 2017-10-26 12:55:43

vanKlomp
Winiarz
Skąd: Łódź
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 1,570
Windows 8.1Firefox 56.0

Odp: Wino gronowe krok po kroku

Kto mówi o miażdżeniu pestek? Nie wyciskamy w prasie o nacisku 5 ton. [dblpt]p


Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.

Offline

#4 2017-10-26 16:05:13

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,604
Windows 8.1Chrome 61.0.3163.100

Odp: Wino gronowe krok po kroku

Ktoś weźmie tłuczek to łatwo pestki zmiażdży..

Ja przecieram białe winogrona przez ściereczkę..Sok i drobinki przechodzą, reszta zostaje.


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

Użytkowników czytających ten temat: 0, gości: 1
[Bot] ClaudeBot

Stopka

Forum oparte na FluxBB 1.5.7

Darmowe Forum
wspolnotakuczmy - mafiatown - pablocraft - polskiserwersluzbratunkowych - tkd