Nie jesteś zalogowany na forum.
Do produkcji miodów pitnych nadają się drożdże winiarskie do wyrobu mocnych win południowych tj Malaga, Portwein, Tokaj, Madera Steinberg, Sherry, Samos
- do buteleczki 0.25l z przegotowaną i ostudzoną wodą do temp 24-28 stopni wsypać zawartość saszetki z drożdżami i zatkać czopkiem z waty
- wstawić w ciepłe i zaciemnione miejsce
- po 24 h dodać łyżeczkę cukru
- po 1-4 dniach na powierzchni pojawi się piana, czyli drożdże zaczynają pracować
- przelać zawartość do 1 l butelki i dodać 0,5 l przegotowanego i ostudzonego roztworu miodu
- po 24 h pojawi się znowu obfita piana świadcząca o dobrym namnożeniu drożdży
- zaszczepić nią nastaw (saszetka zazwyczaj wystarcza na 20-30 l) brzeczki
Dobrze przygotowane drożdże charakteryzują się zmętnieniem płynu i obfitą pianą na powierzchni.
Offline
Czy można robić miody na drożdżach aktywnych?
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Oczywiście np: G995, BC103
Offline
Kolega robi miody i dałem mu G995, powiedział że jeszcze tak mocno pracujących nie miał. Chyba robi trójniaka..Bardzo zadowolony z ich pracy.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
G995 są chyba najlepsze ,co więcej mają tolerancję do 18 procent
Offline