Nie jesteś zalogowany na forum.


Zakładam ten wątek za kolegę który to wino robi. Cytuje Jego przepis:
"Następne wino to: winogronowe dzisiaj wlałem do dwóch gąsiorów, oczywiście . Wyciskanie przez pieluchę tetrową.
Jeden gąsior 27 Litrowy drugi gąsior mały damka 5 Litrowy.
Cukru dałem 1,30 kg. Sok kwaskowaty był. W tym roku coś nie tak z tym winogronem, jedne oblatywały .Inne były niedojrzałe , jeszcze wiszą.
Dałem drożdże 20 minutowe suche oczywiście.
Dałem też 1 paczkę pożywki.
Początek fermentacji to : 15 Września 2021- rok."
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline


Chyba po miesiącu, lub wcześniej trzeba zlewać z nad osadu. Jak tylko spowolnieje fermentacja.
Wina gronowego.
Na wszystkich butlach mam zawieszone karteczki z opisem . Kiedy początek, i co dawałem do danego wina . Np.. Zioła też daję.
Offline


Jak będzie w ciepłym miejscu to fermentacja może się skończyć po około trzech tygodniach i zacznie się klarować. Wtedy zlejesz znad osadu i potem te resztki powoli też się jeszcze osadzą i odlejesz co dobre do nastawu.
Do wina z winogron dajesz jakieś zioła?
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline


Żadnych ziół nie daję do gronowego.
Offline


Ja też..
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline


Zlałem z nad osadu gronowe bo mi stanęło w niedzielę. Dosłodziłem go bo kwaśnica była. W tym roku coś nie tak z tymi winogronami Solaris. Jedne były dojrzałe aż spadywały drugie zielone twarde jak kamienie ,inne zaś przejrzałe.
Pozdrawiam
Offline


Takie twarde wywalam bo są niejadalne. Żeby się tylko nie zaoctowało.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline


Ja też zaraz z początku, jak przebierałem to twarde wyrzucałem, ani go kura nie dziobnie , miękkie to tak kury lubią.Nawet i skóry jadły kury i pestki też , ale początkowo. Potem nasrały na to wszystko.
Pozdrawiam Eug..
Offline


Jak masz nisko owoce tu kury obdziobują.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline


Nie wysoko są, ponad 2 metry nad ziemią . One są mądre . Trochę mi zwisały nad wędzarnikiem . To wskoczyły i obżarły parę kulek . Una poradzi podskoczyć i chwyta do dzioba.
Pozdr. ![[dblpt]applause[dblpt]](http://www.domowawinnica.4ra.pl/upload/4ra_pl/domowawinnica/smilies/[dblpt]applause[dblpt].gif)
Offline


Tak, kura i podskoczy i podfrunie. Fermentacja Solaris mocno burzliwa?
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline


Nie specjalnie spowolniała fermentacja, chyba muszę go dać w cieplejsze miejsce. Też tak patrzyłem i myślałem nad nim. dam go do korytarza . Tam temperatura pokojowa jest.
Offline


Spróbuj.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline


Nie przenoszę na razie . Tam jest 20 stopni ciepła. Jak bydzie poniżej 18 to wtedy.
Offline


W przyszłym tygodniu ma być ciepło.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline


Jeszcze mi fermentuje wino z solaris . Stoi w korytarzu . Do wiosny może stać. Jest czyściutkie , osadu nie ma tylko trochę jakby było mętne. Od czego to zależy - to nie wiem. Mam tego prawie pod sam korek.. To prawie 27 litrów.
Stoi mi też w tym korytarzu wino czarna porzeczka z wiśnią , też czyściutka jest ,i lekka fermentacja przechodzi. Wiadomo porzeczka czarna jest ,i to najdłużej się fermentuje takie wino
Najdłuższa fermentacja przechodzi z samego agrestu. Nawet do dwóch lat. Bo robiłem kiedyś z 10 lat temu. Kolor wina nie był ciekawy . W smaku było bardzo dobre.
Pozdrawiam. ![[dblpt]P](http://www.domowawinnica.4ra.pl/upload/4ra_pl/domowawinnica/smilies/[dblpt]P.gif)
Offline


No nie wiem jak w tym roku te wino gronowe będzie. Jeszcze mi przechodzi fermentacja lekko . Słyszałem że trza go wymrażać pisali na forum winiarzy . Lub pod koniec trzymać prawie w zimnym pomieszczeniu.
Dzisiaj Miskowi
odpisałem o gronowym winie. Ale na koniec dam taninę , czyli herbatę sparzę i tą wodę wleję. ZIELONĄ.
Pozdrawiam kogucik
Gliwice.
Offline


Samo by się wyklarowało, a pozorna fermentacja to może być czasem z grubego osadu na dnie.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline


Moje winogronowe wino stało w butli chyba z 16 miesięcy . Dobrze się wyklarowało. W samakuw sam raz jest . Bardzo dobre.
Pozdrawiam winiarzy . Gynek Gliwice. ![[dblpt]P](http://www.domowawinnica.4ra.pl/upload/4ra_pl/domowawinnica/smilies/[dblpt]P.gif)
Offline


Solaris, dobra odmiana na wino.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline


Popijam sobie pomału wino solaris . Lekko słodkie jest. kolor fajny.
Offline


Popijasz zeszłoroczne?
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline


Tak . Popijam delikatnie. Chociaż wolę malinowe wino. Ono stało w butli 16 miesięcy Trochę by cza go dosłodzić gronowe. Na razie stoi w butelkach.
Offline


Ciekawe czy by ruszyło po dosłodzeniu?
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline


Nie ruszy , bo stało w butli 17 miesięcy , bo go dosładzałem .
Offline