Nie jesteś zalogowany na forum.
Przepis daję na prośbę kolegi Dreja10.
"Następne wino
---------------
czarna porzeczka,i wiśnie.
Ładowałem owoce do dwóch gąsiorów,,,,, 18,9 i 12 litrowe. Z szeroką szyjką ładnie się ładowało. Znów powyżej dwóch tygodni.
Początek nastawu: 16 Lipca. Cukru dałem do 18,9-- 1,5 kg a, do 12 Litrowej tylko 1 kg.
Drożdże, sok z cytryny, pożywka , laska cynamonu, pokruszona.
Po odrzuceniu owoców sok wlałem do jednego gąsiora 25 litrów jest.
dałem druga ratę cukru: 2 kg
trzecią ratę dałem: też 2 kg. Z tym że spuszczałem z nad osadu. Tak co miesiąc , lub półtora miesiąca.
Fermentacja spowolniała."
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Na razie fajnie fermentuje to wino. Stoi w pokoju na parterze blisko grzejnika, a trochę dalej wino śliwkowe.
Pozdr/Eug.
Gliwice +4 km
Offline
Fajnie, ważne żeby nie przeciągać etapu do odrzucenia owoców. Potem klarowanie może być w chłodniejszym miejscu.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Tak masz rację.
Offline
.Jeszcze, lekka fermentacja przechodzi tego wina .,czarna porzeczka i wiśnie. Początek 16 lipca 2021 rok.
Pozdrawiam kogucik.
Offline
Jeszcze lekko mi przechodzi fermentacja tego wina. Czarna porzeczka z wiśniami.
pozdrawiam
Eug.
Offline
Długo..
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Co mogę za to . To 27 litrów wina. Całe czas stoi w ciepłym miejscu. W takim pokoju jednym mam tam 5 butli z winami i grzejnik jest też duży 1400 długi. Ten pokój ma 14 m/2 ..
Pozdr.
Eug.
Offline
Wino czarna porzeczka z wiśniami , skończyła się fermentacja . Początek był- 16. - lipiec 2021. rok , koniec- 1.- stycznia 2022 .rok To butla 26 litrowa. Jeszcze postoi z tydzień . Potem będę butelkował .
Pozdr/Gliwice
Eug..
Offline
Niby skończyła się fermentacja , ale stoi w butlach wino. Swoje musi odstać. Bo może ruszyć w butelkach i będą strzelać petardy. Jak zakorkuję na korki. Dopiero za 3 miesiące.
Pozdrawiam
Eug.
Offline
Czarna porzeczka z wiśniami . Wyszło super wino. Miesiąc temu jak zabutelkowałem 12 sztuk korkownicą. reszta jest na zakrętki , do użycia na bieżąco. Jednak wiśnie robią swoje . Aromat to te pestki dają. W tym roku też tak będę robił . Wiśnie robią cały aromat . Nawet nie wiedzia
łem. Człowiek uczy się całe życie, o winach.
Pozdrawiam winiarzy na domownicy.
Wiadomość dodana po 10 min 05 s:
2 Kwietnia 2022 Roku zrobiłem nastaw z owoców Takich : Na dwie butle 18,9. litr.. i 12 litrowa. Na trzy tygodnie. Potem owoce wyrzucam , a wino z owoce dam do jednej butli i dosłodzę. Tylko obliczyć muszę , ile cukru.
Czarna porzeczka --4 -kg
Jeżyny-- -- 1,30 -kg
Maliny- -- 1,20 KG
Wiśnie -- 1,20 kg
Wody 17 litrów , i zioła też dałem :
Jak , bazylia,laski wanilii .jałowiec i goździki parę sztuk. Drożdże na 16 % :
Pozdrawiam Gliwice +4 km
Eugenusz
Offline
Składniki super to i wino świetne. Wiadomo trzeba go umieć dobrze zrobić, ale dobry surowiec to podstawa.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
12-- butelek leżakuje tego wina . Co wyżej pisałem . Te co były w zakrętkach to wypite .
Offline
12 butelek, do wiosny wystarczy.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Mam tego wina dosyć sporo.Jak przyjedzie bratanek jedyny który lubi wino daję mu. Jego lubię , a jego zona pomaga mi u mnie w domu. To jedyny człowiek z rodziny. Mam różne wina którę leżakują.
Offline