Nie jesteś zalogowany na forum.
Przepis daję na prośbę kolegi Dreja10.
"Następne wino
---------------
czarna porzeczka,i wiśnie.
Ładowałem owoce do dwóch gąsiorów,,,,, 18,9 i 12 litrowe. Z szeroką szyjką ładnie się ładowało. Znów powyżej dwóch tygodni.
Początek nastawu: 16 Lipca. Cukru dałem do 18,9-- 1,5 kg a, do 12 Litrowej tylko 1 kg.
Drożdże, sok z cytryny, pożywka , laska cynamonu, pokruszona.
Po odrzuceniu owoców sok wlałem do jednego gąsiora 25 litrów jest.
dałem druga ratę cukru: 2 kg
trzecią ratę dałem: też 2 kg. Z tym że spuszczałem z nad osadu. Tak co miesiąc , lub półtora miesiąca.
Fermentacja spowolniała."
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Na razie fajnie fermentuje to wino. Stoi w pokoju na parterze blisko grzejnika, a trochę dalej wino śliwkowe.
Pozdr/Eug.
Gliwice +4 km
Fajnie, ważne żeby nie przeciągać etapu do odrzucenia owoców. Potem klarowanie może być w chłodniejszym miejscu.
Tak masz rację.
.Jeszcze, lekka fermentacja przechodzi tego wina .,czarna porzeczka i wiśnie. Początek 16 lipca 2021 rok.
Pozdrawiam kogucik.
Jeszcze lekko mi przechodzi fermentacja tego wina. Czarna porzeczka z wiśniami.
pozdrawiam
Eug.
Długo..
Co mogę za to . To 27 litrów wina. Całe czas stoi w ciepłym miejscu. W takim pokoju jednym mam tam 5 butli z winami i grzejnik jest też duży 1400 długi. Ten pokój ma 14 m/2 ..
Pozdr.
Eug.
Wino czarna porzeczka z wiśniami , skończyła się fermentacja . Początek był- 16. - lipiec 2021. rok , koniec- 1.- stycznia 2022 .rok To butla 26 litrowa. Jeszcze postoi z tydzień . Potem będę butelkował .
Pozdr/Gliwice
Eug..
Niby skończyła się fermentacja , ale stoi w butlach wino. Swoje musi odstać. Bo może ruszyć w butelkach i będą strzelać petardy. Jak zakorkuję na korki. Dopiero za 3 miesiące.
Pozdrawiam
Eug.
Czarna porzeczka z wiśniami . Wyszło super wino. Miesiąc temu jak zabutelkowałem 12 sztuk korkownicą. reszta jest na zakrętki , do użycia na bieżąco. Jednak wiśnie robią swoje . Aromat to te pestki dają. W tym roku też tak będę robił . Wiśnie robią cały aromat . Nawet nie wiedzia
łem. Człowiek uczy się całe życie, o winach.
Pozdrawiam winiarzy na domownicy.
Wiadomość dodana po 10 min 05 s:
2 Kwietnia 2022 Roku zrobiłem nastaw z owoców Takich : Na dwie butle 18,9. litr.. i 12 litrowa. Na trzy tygodnie. Potem owoce wyrzucam , a wino z owoce dam do jednej butli i dosłodzę. Tylko obliczyć muszę , ile cukru.
Czarna porzeczka --4 -kg
Jeżyny-- -- 1,30 -kg
Maliny- -- 1,20 KG
Wiśnie -- 1,20 kg
Wody 17 litrów , i zioła też dałem :
Jak , bazylia,laski wanilii .jałowiec i goździki parę sztuk. Drożdże na 16 % :
Pozdrawiam Gliwice +4 km
Eugenusz
Składniki super to i wino świetne. Wiadomo trzeba go umieć dobrze zrobić, ale dobry surowiec to podstawa.
12-- butelek leżakuje tego wina . Co wyżej pisałem . Te co były w zakrętkach to wypite .
12 butelek, do wiosny wystarczy.
Mam tego wina dosyć sporo.Jak przyjedzie bratanek jedyny który lubi wino daję mu. Jego lubię , a jego zona pomaga mi u mnie w domu. To jedyny człowiek z rodziny. Mam różne wina którę leżakują.