Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1


Jestem pod wrażeniem po degustacji zakupionej w bezcłowym takowej wódki Nemiroffa. Postanowiłem, że też coś podobnego spróbuję zrobić. Na początek:
- 5 litrów wódki na spirytusie,
- 5 łyżek miodu wielokwiatowego,
- 2 duże papryczki chilli
Z miodem te 5 łyżek, to tak eksperymentalnie docelowo. Na początek zacznę od mniejszych ilości np 2 łyżki na ta ilość wódki.
Z chilli też trzeba bardzo uważać, tu mogę jeszcze dodawać w zależności co wyjdzie.
Offline


Niestety porażka, niby dwie papryczki chili na 5 litrów ale rozwaliło cały smak. Ta papryczka się poprostu nie nadaje.
Ostatnio edytowany przez Misiek (2023-08-03 09:50:51)
Offline


Szkoda że eksperyment nieudany.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline


Tak to prawda, ale jak dla mnie, to wnioski całkiem ciekawe. Przede wszystkim, to nie jest wódka robiona na papryce chili i kolor nie pochodzi od miodu i papryki. Mam pewien pomysł jak by tu w jakiejś części odtworzyć smak i kolor tej wódki, ale się nie podejmuje tego. Za dużo musiało by pójść wódki. Nie mam też wiedzy odnośnie samej papryki (podejrzewam, że do produkcji tej wódki jest brana jakaś lokalna)
Offline


Spróbuj zrobić jakąś ciekawą, zdrową nalewkę. Ja akurat robię z macierzanki i odrobiny miodu.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline


Zibi, nasz może pomysł jak przerobić tą wódkę? Nie mam pojęcia co by zneutralizowało smak tego chilli. Chyba nic na cukrze. Jałowiec?
Offline


Nie mam pojęcia co może zneutralizować smak chili. Chili generalnie nie lubię, pieprz może być.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline


Znalazłem drink na bazie chili, soku z limonki oraz mięty. Spróbuję zrobić podobną wariację. Ewentualnie zaprawa alkoholowa o smaku limonki + mięta.
Offline


Limonka i mięta to fajny zestaw, ale czy chili do tego przypasuje? Daj znać.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline


Przepis na drink z tymi składnikami znalazłem na necie, więc pewnie ktoś tam gdzieś zrobił. Też nie spodziewam się nie wiadomo czego. W każdym razie znać co wyszło.
Offline


Możesz zrobić swoją modyfikacje tego przepisu.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline


Na pierwszy ogień poszła maceracja. Dwie duże garści (łodygi z lisciami) mięty macerują sięw wódce. Zastanawiam się czy wyciąg z orzecha nie zneutralizuje tej papryki.
Offline


Nie wiem. Mam nalewkę z orzecha, ale na lekarstwo.
Wiadomość dodana po 33 s:
Nie wiem. Mam nalewkę z orzecha, ale na lekarstwo.
Wina z winogron robisz?
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline


Przez mączniaka niestety nie. Planuję zrobić większą ilość z rodzynek bo są bardzo tanie.
Offline


Mączniak to cholerstwo.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline


Na razie wyszedł bardzo fajny zapach. Nie mięty, ale taki ziołowy. Coś podobnego do Jagermeister.
Offline


To pewnie wyjdzie coś fajnego.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Strony: 1